По-малко лозунги и повече работа в защита на превозвачите. Това поиска от правителството българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

Утре българските евродепутати социалисти ще гласуват в транспортната комисия предложения в подкрепа на бранша.

По този повод Станишев заяви, че е информирал бюрото на Групата на социалистите в Европейския парламент за предстоящия протест на българските превозвачи, както и за позицията на БСП в защита на националните интереси.

Той изрази задоволството си, че негови колеги от Италия и Испания са проявили разбиране към българската позиция и че Бюрото е решило да не се бърза с гласуването на пакета за мобилност в пленарната зала, за да има време за намиране на разумен баланс.

Трима наши евродепутати си уреждат право на глас за обсъждане на пакета "Макрон"

Трима наши евродепутати си уреждат право на глас за обсъждане на пакета "Макрон"

Обсъжда се възможността наши политици да заместят чуждестранните си колеги

На среща с председателя на групата на С&Д в ЕП Удо Булман Станишев постави въпроса за необходимостта от повече време за преговори между гласуването в комисия и пленарна зала, за да се намери решение, което да удовлетворява всички страни.

На свое заседание днес Делегацията на българските социалисти обсъди положените до момента усилия в защита на националния интерес и координацията с останалите политически групи и депутати от други страни. По-късно те участваха в среща на всички български евродепутати с българския министър на транспорта Росен Желязков, който е на посещение в Брюксел във връзка с предстоящото гласуване.

Лидерът на ПЕС съобщи, че въпреки че не са редовни членове на транспортната комисия на ЕП, утре заедно с Петър Курумбашев ще участват в гласуването, за да дадат допълнителни гласове в защита на националния интерес.

Румен Радев призова институциите да се обединят зад превозвачите

Румен Радев призова институциите да се обединят зад превозвачите

Пакетът "Макрон" дискриминира българския бизнес, смята президентът

До последно ще продължим да водим разговори с колегите от други държави, за да ги убедим да подкрепят нашите компромисни текстове, инициирани от Петър Курумбашев, каза още Станишев.

По негови думи въпросът се обсъжда от близо година във всички политически групи, но разделението остава силно и е по национални линии - между централни и периферни държави.

Този начин на правене на европейско законодателство - с печеливши и губещи, толкова явно в интерес на едни държави и компании за сметка на други - е неприемлив, смята евродепутатът и посочва, че именно този подход отчуждава гражданите от институциите и ЕС и води до отлив на избиратели и възход на популистите.

Превозвачи: Пакетът "Макрон" облагодетелства турски и руски фирми

Превозвачи: Пакетът "Макрон" облагодетелства турски и руски фирми

Това е демагогия от един ЕП, който след няколко месеца си отива, заявиха от бранша

Той е на мнение, че трябва да се намери баланс между интересите на работниците - нормални условия на труд, почивка и заплащане.

Това обаче не бива да ограничава достъпа до свободния пазар, заяви Станишев и даде за пример идеите за връщането на водача и превозното средство на всеки 4 седмици в страната на регистрация.

Според него е очевидно, че това ще ограничи възможностите за правене на бизнес и ще доведе до загуба на работни места и приходи не само в България, но и в редица други страни.

България блокира пакета "Макрон", ако ЕС не изпълни исканията на превозвачите

България блокира пакета "Макрон", ако ЕС не изпълни исканията на превозвачите

Желязков настоява да се защитават националните интереси

"БСП и членовете на Делегацията на българските социалисти в ЕП стоим от самото начало зад справедливите искания на българските превозвачи и шофьори. Подкрепяме и протеста, планиран за утре в Брюксел. Ще бъдем на площада заедно с хората, за да изразим категоричното си несъгласие с подхода на колегите от други държави. Дипломатическата офанзива на българското правителство обаче ми се струва закъсняла.", коментира Станишев.

Той посочи, че в последната една година българското правителство е пропуснало възможността да договори разумен компромис по този пакет законодателство.

Министрите бяха заети с председателстване на Председателството и размяна на поздравления, но нищо повече, упрекна той и допълни, че за разлика от нас австрийското председателство е нямало подобни задръжки.

Росен Желязков протестира заедно с превозвачите ни в Брюксел

Росен Желязков протестира заедно с превозвачите ни в Брюксел

Правителството категорично подкрепя исканията им

Те постигнаха своето и в началото на декември миналата година Съветът гласува позиция, която силно ощетява българските превозвачи, напомни лидерът на ПЕС.

Станишев увери, че ще положи всички усилия, за да ограничи вредите за българските превозвачи. Той обаче е категоричен, че няма как да се компенсират изцяло пропуснатите възможности от страна на държавата.

Припомняме, утре в Брюксел ще се проведе протест на транспортните фирми, на който ще присъства и лично министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

Вчера превозвачи се срещнаха и с президента Румен Радев, който призова за обединение на всички институции в защита на сектора. Преди това правителството заяви пълната си подкрепа срещу предлагания и т.нар. пакет "Макрон".

Не може да си правите майтап с половин Европа, скочи Андрей Новаков

Не може да си правите майтап с половин Европа, скочи Андрей Новаков

Европа на две скорости отдавна е факт според евродепутата

Съпротивата започна с протести на транспортни фирми още през пролетта, а премиерът Бойко Борисов се опита да убеди Емануел Макрон и Ангела Меркел в София да променят позициите си предложените изменения.

Въпреки че през юни месец евродепутатът Новаков обяви пълна победа по пакета "Макрон", Борисов предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон.

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки: Нахалството на лобистите във Франция разглобяват ЕС