И в момента имаме представители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс у нас. Преди дни от МВР бе поставен въпроса за финансирането - както на командированите специалисти от други държави по линията на Фронтекс, така и за МВР. България пази и външна граница на ЕС.

Това обяви в пленарна зала служебният премиер Стефан Янев по темата за очакван миграционен поток от Афганистан.

Оградата по границата с Турция ще се ремонтира от МВР - без обществена поръчка

Оградата по границата с Турция ще се ремонтира от МВР - без обществена поръчка

Ремонтът трябва да се случи спешно

Търсим бъдещи разговори и обща европейска позиция при провеждане на разговори с Турция, обяви той и припомни изявлението на турското държавно ръководство, че имат голям брой на мигранти и че Турция няма да се превърне в буферна зона.

При обсъждането в парламента на очакван мигрантски натиск от Афганстан депутатът от БСП Атанас Зафиров постави въпросите за рехабилитация на пътищата и от горските стопанства, както и за некомплект в граничните поделения.

Теренът е особен, призна служебният премиер. "Пътищата до голяма степен са отговорност на горските стопанства, дали имат желания или липсва финансова и техническа възможност за ремонта им е сериозен въпрос, който ще обсъждаме и на Съвета за сигурност. Тези на пръв път маловажни фактори, не са никак маловажни. Самата настилка е с остри камъни, което води до бързо износване на техниката, предизвикателство е нейната поддръжка. Трудно е да се направят гаражи на място. Проблем е фактът, че тази техника се износва много бързо", каза Янев.

Той не отговори конкретно колко са незаетите щатове в Гранична полиция.

Припомняме, преди дни служебният военен министър Георги Панайотов обяви, че между 400 и 700 военнослужещи ще бъдат изпратени да охраняват границата ни заради засиления мигрански натиск към страната ни.

Армията иска 8 млн. лв. за охрана на границата

Армията иска 8 млн. лв. за охрана на границата

Средствата са необходими до края на годината

Вълната от мигранти е започнала преди средата на август 2021 г. И в съседните страни има миграционен поток, каза Янев. Българската дипломация прави възможното, за да получава необходимата информация, която би била полезна в институционален аспект, обясни служебният премиер.

Подпомагането на съседни държави да поддържат този мигрантски поток става от нашата дипломация в координация с европейската дипломация, уточни той. Имаме добра координация с Пакистан, допълни Стефан Янев.

Премиер и министри пред НС за границата: Навлизаме в чувствителна информация

Премиер и министри пред НС за границата: Навлизаме в чувствителна информация

Засега не се налага включване на МО

На въпрос на депутата от КБ Атанас Атанасов за Съвета по сигурността Янев отговори, че публична информация за състоянието на съвета има. "В началото на юли имаше заседание на Съвета по сигурността на МС, на което стана ясно, че неговият секретариат не е бил структуриран, не е работил никога с анализи, за да предлага решения. Една от задачите е да институционализираме този секретариат. Чувствителни са службите и нежеланието им да споделят информация", допълни служебният премиер.