БСП иска екоминистър Емил Димитров (Ревизоро) да отмени строежа на "Алепу". Атанас Костадинов изтъкна от трибуната на НС, че червени депутати са посетили строежа. Той имал не само хидроизолация, но и топлоизолация. Това била най-модерната подпорна стена.

Припомняме, точно преди 10 дни министърът на околната среда и водите Емил Димитров, известен с прякора Ревизоро, заяви, че няма да действа като екологична бухалка и няма да спре строежа на "Алепу".

Казусът в "Алепу" е емблема и еманация на противопоставянето между законността и грубото погазване на закона, отсече социалистът. По мнението му екологичните проблеми се използвали за политически цели. 

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Те са минали екооценка и строителството може да започне във всеки момент

Кой има интерес години наред вместо икономическо развитие, опазване на природния ресурс и просперитет на населението да има хаос, неяснота и проблеми, попита Костадинов. Управляващите си купували политическо спокойствие срещу компромиси.

Родолюбиви инвеститори пък, по думите му, искали да ловят риба в мътна вода, разчитайки на пролуки в законодателството. Такива инвеститори били в миропомазан контакт с управляващите.

БСП настоява и да се спрат промените в закона за биоразнообразието и те да се подложат на задълбочен и широк обществен дебат.

И Аврамова назначи проверка на строежа на "Алепу"

И Аврамова назначи проверка на строежа на "Алепу"

Министерството е възложило геодезическо заснемане на Агенцията по геодезия

Припомняме, строежът на плаж "Алепу" се проверява и от регионалното министерство, и от прокуратурата.

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".