На предстоящите парламентарни избори ГЕРБ, ДПС, БСП вероятно ще имат сходен брой депутати. Това прогнозира пред БНТ политологът Стойчо Стойчев.

На въпроса как биха могли да победят, дали предизборни коалиции са решението, той каза, че дълги години коалиция "За България" (КБ) обединяваше всички малки партии. Отдавна ляво и дясно престанаха да бъдат мобилизиращи фактори за българската политика, смята Стойчев.

ДБ начертаха червените линии за мнозинствата в следващия парламент
Обновена

ДБ начертаха червените линии за мнозинствата в следващия парламент

Настояват за радикална модернизация на страната

В студиото беше и политологът Слави Василев, според когото неформалната коалиция между ГЕРБ и ДПС съществува, единственият начин за БСП е да намери нови сили. Децентрализацията на партията показва, че БСП е на прав път - те се опитват да оспорят икономическите зависимости, които определят вота на хората.

Относно речта на президента от Нова година и предишното му излизане пред протестиращите с призива: "Мутри, вън!" Василев каза, че президентът е едно от лицата на тази част от политическата система, която се опитва да промени нещата в България.

"Лицето на тази порочна практика е ДПС, трябва да си го кажем очи в очи. Декларацията на ДПС вчера доказва че президентът не е на някоя партия. Системните партии ще имат решаваща роля в политическите процеси за следващия политически сезон.

Стойчев смята, че най-голямата гаранция за честността на изборите са самите партии - те са пряко заинтересовани от резултата. Всяка партия има квоти в комисиите, всяка бюлетина я гледат.

Нинова: Парламентът се превърна в място за приемане на лобистки закони

Нинова: Парламентът се превърна в място за приемане на лобистки закони

Няма как с нашите гласове тази политика да стане възможна

Според Василев различните партии имат различна тежест - ДПС и ГЕРБ големите партии защитават интереса си по-добре от малките партии.

Относно идеята за дистанционно електронно гласуване Стойчев смята, че сега има тайна на вота, при електронно гласуване има вот при неконтролирана среда, никой не знае дали гласоподавателят е зад компютъра. Давате на т.нар. брокери на гласове инструмент в ръцете, смята той.

Никой няма да си промени вота втори или трети път при електронното гласуване, смята Василев. Става въпрос за хора с клиентелни избори, поясни той и допълни, че стремежът е да променим политическата система, мутрите да излязат от управление на държавата.

На въпрос дали в президентската си реч за Нова година Румен Радев не е визирал свой политически проект, политологът каза, че президентът няма да прави свой политически проект, няма време за предстоящия вот, но стремежът е мутрите да излязат от властта, заяви Слави Василев.

Колегата му Стойчо Стойчев заяви, че ДПС отдавна оттеглиха подкрепата си за Румен Радев. Такава решаваща роля имаше и при предишните президентски избори, Радев получи солидна подкрепа. Сблъсъкът се изостри при избора на главния прокурор.

Президентът си отвори опозиция при избора на главния прокурор Иван Гешев. Ще победи този, който разполага с ресурс - институционален, бюджетен. В битката ДПС- президент ще победи ДПС, смята Стойчо Стойчев.

За какво гласува България през 2021 г.?

За какво гласува България през 2021 г.?

Съзтезателите по изборната писта вече загряват на старта