Студентите и докторантите редовна форма могат да гласуват и без заверка в мястото, където е университета им, съобщи ЦИК в отговор на въпрос за гласуване по реда на чл. 241 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия.

Ако те нямат надлежно заверка от учебното заведение за съответния семестър в студентската книжка, включително дипломанти, курсанти, докторанти и др., могат да гласуват в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

Те могат да упражнят правото си на избор по реда на чл. 241 от Изборния кодекс, след като се явят в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес. Необходимо е да представят документ за самоличност и удостоверителен документ (уверение, служебна бележка и др.), издаден от учебното заведение със седалище в съответното населено място, който да послужи пред СИК и от който да е видно, че лицето се обучава редовна форма на обучение в съответното висше учебно заведение за учебната 2016/2017 г.

При гласуването лицата подават декларация - Приложение № 17-НС от изборните книжа, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Лицата се дописват в избирателния списък под чертата и се допускат да гласуват, като в удостоверителния документ се отбелязват датата на гласуването, номерът на секцията и се вписва "гласувал", след което документът се подписва от председателя и секретаря и се подпечатва с печата на СИК. Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него, уточниха от ЦИК.