Оценката за свободата на словото у нас е огледало за дълбоката криза на правовия и демократичен ред. Това е становището на "Демократична България" след като страната ни падна с още едно място в класацията на световния индекс за свобода на медиите на международната организация "Репортери без граници".

България трайно остава на дъното в Европейския съюз, а на Балканите изпреварва единствено Турция, е мнението на коалицията.

Припомняме, в Турция след опита за преврат срещу Ердоган имаше силен отпор срещу опозиционни медии, мнозина журналисти бяха арестувани, съдени, преследвани.

България пада на 112-то място по свобода на словото в света

България пада на 112-то място по свобода на словото в света

Европейските журналисти са в беда, а веднага след България са Индонезия, Бенин, Замбия, Гватемала и Габон

"Независимите медии в България са на ръба на изчезването", предупредиха в началото на 2021 г. от "Репортери без граници". Те изброиха физически заплахи, съдебен и икономически тормоз, отрязване от реклами и информация за критичните издания.

Примерите за насилие над журналисти и тормоз на издатели през изминалата година са част от зловещите практики в публичната и медийна среда в България, насочени към свободата на изразяване.

"Репортери без граници" не е единствената организация отвън, през чийто поглед оценяваме тежкото състояние на медийната свобода в България, пишат от ДБ.

България остава 111-а по свобода на словото

България остава 111-а по свобода на словото

Според "Репортери без граници" състоянието на медиите не се е подобрило, въпреки големия международен натиск

Те припомнят и становището на Държавния департамент на САЩ, който безпощадно посочи проблемите у нас - цензура, корпоративен и политически натиск над медиите, насилие и заплахи срещу журналисти. Департаментът нарече олигарх Кирил Домусчиев, говорейки за цензурата в медиите му (вече продадени), и заяви, че Делян Пеевски използва изданията си, за да осигури позитивно отразяване на главния прокурор Иван Гешев и някои политици, пишат от ДБ.

"Репортери без граници" притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

"Репортери без граници" притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

Организацията обсъди с президента Радев състоянието на медийната среда в България

Ограничаването на медийната независимост, заплахите срещу журналисти са заплахи за всеки един от нас. Защото без свободни медии няма свободен граждански избор, няма коректив на властта, няма демокрация, категорични са демократите.

Според тях за независими медии, в които многообразието на мнения и гледни точки е правило, а не изключение, са необходими целенасочени политики за:

отстраняване на политически натиск върху медиите;

прозрачност на медийната собственост и финансиране;

гарантиране на медийното отразяване на различни гледни точки и позиции;

гарантиране на медийна среда, задоволяваща нуждата на гражданите от вярна информация.

Според ДБ са нужни законодателни и регулаторни промени, както и насърчаване на саморегулирането и съвместното регулиране в сектора. Те акцентират и на промени в образователната система, чиято цел е повишаване на масовата медийна грамотност и подобряване на подготовката на самите журналисти.

Свобода на словото ли? Назад към съветските стандарти…

Свобода на словото ли? Назад към съветските стандарти…

В Русия си спомнят времето на СССР...