Към момента нямам покана или насрочена среща с вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Нито един от министрите в изпълнителната власт няма уверения, че ще продължи след ротацията. Това заяви военният министър Тодор Тагарев пред журналисти след прегледа на анализа за състоянието на българските въоръжени сили през 2023 г.

Той не се притеснява за поста си на военен министър. Тодор Тагарев не се притеснява и не се интересува дали ще има ротация.

Тагарев обясни, че докладът за състоянието на българските въоръжени сили не е особено оптимистичен - проблемите си остават. Има редица проблеми и такива, които са свързани със законодателството и механизмите за управление в Министерство на отбраната, посочи той. Тагарев приема препоръките на президента Румен Радев, че армията ни се нуждае от аварийни мерки, като добави, че много страни вдигнали бюджета си за отбрана. По-сложният въпрос е има ли какво да се купи в кратки и разумни срокове.

Има предложение да се внесе нов проект на Закон за обществените поръчки в системите на отбраната. Предложението обаче трябва да бъде обсъдено много внимателно сред военното ръководство на Министерство на отбраната. Личното мнение на Тагарев е, че Законът за обществените поръчки е достатъчно гъвкав, когато става въпрос за особени поръчки за сигурността и отбраната. Той вижда проблем обаче в закона - включването на многонационални проекти за придобиване на отбранителни способности.

Румен Радев дава време на сглобката за ротацията

Румен Радев дава време на сглобката за ротацията

Скандалите покрай разпределението на властта скъсали нишката между управляващите и обществото