Правителството е в много сериозен риск след първия горещ конфликт между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев по отношение на "Булгаргаз". Toва коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков за това дали наистина има опасност от нови поредни предсрочни парламентарни избори.

По думите му начинът, по който било сменено ръководството на "Булгаргаз" - с полиция и обвинения, показва, че там има много високо напрежение. 

Кирил Петков очаква обвинения покрай "Булгаргаз" до дни

Кирил Петков очаква обвинения покрай "Булгаргаз" до дни

Плащанията за строителите няма да са само по фактури вече

Директорът на "Булгаргаз" (Николай Павлов - б.р.) бил министър на Румен Радев в първото му служебно правителство (на Огнян Герджиков - б.р. януари-май 2017 г.), а после по време на следващите две служебни правителства бил директор на "Булгаргаз".

Обвиненията, които Кирил Петков отправя към него, са в състояние да разпалят война между президента и премиера. Според Биков, ако президентът Радев свали доверието си от правителството е само въпрос на време то да падне и да се отиде отново на избори.

Тома Биков очаква правителството да подкрепи опозицията за мерките за бизнеса и потребителите, вследствие ценовата криза от тока, властта закъснява. По време на изказването му енергийната комисия отхвърли предложенията на ГЕРБ за компенсации.

"Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" работели като филиали на "Газпром"

"Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" работели като филиали на "Газпром"

Това е усещането на енергийния експерт Христо Казанджиев

"Както се казва дори 100 дни на правителството не са минали, за да внасяме вот на недоверие, а сме в посока на мислене да се опитаме да им дадем някакви идеи. Това, което ни притеснява е, че те самите не предоставят идеи и това е причината ние да внасяме различни предложения. Ако те бяха внесли мерки и предложения, ние сме готови да ги обсъдим, подкрепим и допълним", коментира Биков.

Той вижда бездействие от властта в момента, а това е най-лошото към настоящия момент.

Отстраненият шеф на "Булгаргаз": Върху дружеството има голям натиск

Отстраненият шеф на "Булгаргаз": Върху дружеството има голям натиск

В решението на БЕХ не се съдържат мотиви, посочи Николай Павлов

Припомняме, на 29 януари бе сменено ръководството на "Булгаргаз". Решението за освобождаване на ръководството на "Булгаргаз" е взето от колегите след проверката, която стартира преди няколко седмици от страна на БЕХ, както и заради текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, обясни енергийният министър Александър Николов.

По думите му няма връзка между акцията на ДАНС в "Булгаргаз" и освобождаването на ръководството на дружеството. Той самият не знае каква е причината за проверката на агенцията.

"По-скоро решението е взето на база това как е можело да се управлява дружеството и да се защитава обществения интерес", коментира Николов.

Енергийният министър отказа да коментира какво е установила проверката на БЕХ в "Булгаргаз", но отбеляза, че холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата под неговата шапка. 

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Срещите с ОМО "Илинден" не допринасят за напредъка на РСМ за ЕС