Местните избори трябва да бъдат състезание по идеи, цели и качества, а не по окаляне и оплюване. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Той вижда всякакви политически сюжети в зависимост от спецификата на населеното място. Първите сигнали към действащ кмет не винаги са с политически инструменти и персонални атаки.

За да се избере кмет хората трябва да бъдат умни и критични, а не да се подвеждат по сладкия израз на кандидате, посочи Дончев. 

Той призова смяната на определени хора в ГЕРБ да не се приемат като операция по кръвопускане, а там, където има напрежение и когато един човек не се справя добре, е нормално да бъде сменен

ГЕРБ сбъркали тона на кампанията според Цветанов

ГЕРБ сбъркали тона на кампанията според Цветанов

Всеки ще покаже най-лошото си лице, убеден е той

"Това е знак, че политическият организъм има имунна система. Той може да взема решение да се раздели с някого, за да запази тялото", подчерта вицепремиерът. 

По думите му коалицията със СДС е добър знак за спечелване на местните избори и единодействие в дясно. Дончев очаква и естествена подкрепа от коалиционните партньори.

"Всяка коалиция е компромис. Това не е първият ни опит в коалиционно управление, защото става въпрос за различни политически сили, с различни виждания, които успяват да намерят общ пакет цели и да формират парламентарна конструкция, която позволява управление". 

ГЕРБ и СДС заедно и на местните избори

ГЕРБ и СДС заедно и на местните избори

Според Борисов изборите в София ще бъдат подли

Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на въпрос дали коалицията с "Атака" е компромис за управленето

Винаги има компромис, въпросът е да не се превръща всичко в компромис, отбеляза вицепремиерът. Той избегна въпроса дали компромисът цели довършване на мандата и заяви, че това е много консумативно, тъй като имало много работа да бъде свършена. 

Край на коалицията Обединени патриоти

Край на коалицията Обединени патриоти

Каракачанов и Симеонов поставили под въпрос управлението, според Волен Сидеров

Според Дончев обществената подкрепа се печели трудно и може много бързо да изчезне. Обществената подкрепа не е двигател на суетата, може много бързо да изчезне и много трудно се правят реформи, ако няма обществена подкрепа. Много е важно какво се прави, но имаме проблем да обясним това, което правим, защото е много сложно и трудно, каза Дончев.

Отлагането на обяснението може да е предпоставка за сериозни кризи, предупреди Дончев и допълни, че всичко, което се прави за страната, трябва да бъде разбираемо за хората. 

Вицепремиерът би бил подозрителен към кандидатите за кметове с бомбастични обещания и би попитал кандидатът за кметския пост колко струва да се направи това, което обещава и колко е голям общинският бюджет, как този разход се вмества там.

Като цяло би бил подозрителен към хора, които чертаят необятните хоризонти на благоденствието, без да знаят как да го заведат там.

Той призова да не се гледа на изборните резултати като на медал или на знаменце на картата. За столицата обаче резултати от изборите са знакови. Месните избори отразяват няколко неща - националната политическа конюнктура, оценка за всичко, което е свършено, персонална подкрепа за този, който е избран.

Дончев отхвърли въпроси, свързани с това какво би станало, ако ГЕРБ загуби местните избори с аргумент първо да минат изборите и тогава да се говори. Според него обаче реформи могат да се правят по всяко едно време и местните избори не биха били критерии за тях. За пример той посочи новият екип на настощия столичен кмет и кандидат за още един четвърти мандат Йорданка Фандъкова.

Хората не могат да разберат разликата между приходната част на бюджета и това, което се дава под формата на разходи. Днешният свят, целият корпус на държавното управление не винаги може да бъде обяснен на хората.

В изпълнителната и законодателната власт има едни и същи хора и е нормално да има ефект на амортизация, призна вицепремиерът. 

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

По отношение на шпионския скандал и дали това е довело до промяна в отношенията ни с Русия, Дончев отбеляза, че няма промяна в отношенията ни с Русия и работата по определени проекти продължава. Как ще завърши шпионският скандал обаче, Дончев очаква службите и прокуратурата да си свършат работата и ако се стигне до съд да има справедливи наказания.