БСП предлага тотална забрана за реклама на хазарт.

В кулоарите на парламента Румен Гечев коментира, че трябва да се създават блага, а не хората да трият талончета и да очакват да спечелят от лотарията. Ще си има държавен спортен тотализатор, коментира социалистът. Няма обаче да се оповестяват печалби. Нещо, което е във вреда на обществото, ние искаме да го ограничим, подчерта червеният депутат.

Едва ли някой ще твърди, че е по-добре да се играе хазарт, вместо да се произвеждат компютри, аргументира предложението Гечев. Нашето послание е много ясно, ние не искаме да се рекламира нещо, което води до това да се вземат парите от бедните, които се надяват да си купуват надежда и отиват в определени хора, обясни той.

Сумата, несъбрана от частния хазарт, набъбва

Сумата, несъбрана от частния хазарт, набъбва

От финансовата инспекция са открили още документи

За 2018 година залозите само от лотарийните талони са над 1 млрд. лева, обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Припомняме, че в момента в Народното събрание тече процедурата по приемане на законопроекта на Валери Симеонов, който предвижда държавен монопол върху хазарта. Този законопроект за втори път се внася в Народното събрание, макар и вече обновен, след като преди две години лидерът на НФСБ не успя да събере подкрепа.

Паралелно с инициативата на Валери Симеонов започна и мащабна проверка в комисията по хазарта, като сред вече бившите й шефове има двама обвинени. Единият се намира в ареста, а другият - под парична гаранция.

Агенцията за държавен финансов контрол излезе със заключение за 210 млн. лв. несъбрани такси от частния хазарт, като в последствие удвои сумата.

Като обвинен по аферата към момента е и бизнесменът Васил Божков, като се очаква той да бъде екстрадиран от Обединените арабски емирства по искане на прокуратурата на Република България.

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Горанов иска да създаде Национална агенция по хазарта

Специализиран държавен орган към министъра на финансите