Трафикът на мигранти към Европа е стройна система с много участници, които обаче се контролират от около 25 души на върха на пирамидата. Тези "босове" не се намират на територията на България. Това заяви Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР от 4 януари 2022 г. в студиото на БТВ.

Естествено има стотици под тях, които са с различни роли - шофьори, водачи, логистици, връзки.

Това е много стройна верига, която работи много добре, и то благодарение на милиони оборот, обясни Станев.

Отриха трети бус, превозвал мигранти, край Перник

Отриха трети бус, превозвал мигранти, край Перник

Шофьорът и бежанците са избягали

МВР полага изключително големи усилия, за да спре мигрантския натиск, включително вторичния, а увеличилите се случаи, особено в последните дни, се дължи не само на увеличен поток, а и на увеличени усилия по спирането им. Станев подчерта, че преди това управление не са били разполагани КПП-та във вътрешността на страната. Просто за били пропускани транзит, посочи секретарят на МВР, според когото мигрантите и трафикантите просто не са били притеснявани много - много.

Станимир Станев обясни и че се правят опити да се попълни състава на Гранична полиция и да се назначат нови служители. "Това обаче не е да отидеш в магазина и да си напазаруваш граничари, посочи Станев и обясни, че трябва време както за подбор, така и за обучение, включително и на място. За последните 10 години са съкратени 2000 щата в Гранична полиция, съкращения има само там, допълни той.

Шофьорът от катастрофата на АМ "Тракия" е установен, но все още не е задържан, в момента продължават действията по неговото задържане. Той е български гражданин, стана ясно от думите на Станимир Станев.

Колко буса с мигранти са засечени тази сутрин у нас?

Колко буса с мигранти са засечени тази сутрин у нас?

Нито МВР, нито прокуратурата знаят с точност