Като стратегически грешки за България определят провала на процедурата за избор на нов изтребител, за избора на консорциума-производител РСК МиГ за ремонт на наличните ни изтребители МиГ-29 и на провалената обществена поръчка за строеж на два многофункционални патрулни кораба от три партии. Политическите сили, изразили тази позиция, са ПП БЗНС, ПП "Демократи за силна България", ПП "Да, България".

От 1 януари вдигат заплатите на военните

От 1 януари вдигат заплатите на военните

Каракачанов иска промени в ЗОП за поръчки за националната сигурност и за бойна техника

Припомняме, председател на ПП БЗНС е бившият военен министър Николай Ненчев. Той е подсъдим за ремонта на изтребителите МиГ-29. Според обвинението, от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г. Николай Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителната ни авиация. Той не е привел в действие сключените на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната (МО) и АО "РСК МИГ" два договора за удължаване на ресурса на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт на два двигателя РД - 33 и една кутия за самолетен агрегат за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лева). Според прокуратурата, Ненчев е наредил на зам.-министър Десислава Йосифова да остави договорите в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им.

В писмо до медиите трите партии обявяват своето недоволство от провалената модернизацията на Българската армия. Според тях, стратегическите грешки за България са в резултат на лошите управленски решения.

Позовавайки се на неназована независима експертиза от политическите сили обясняват, че руската компания е некоректен партньор, който многократно злоупотребява с монополното си положение по отношение на България. Злоупотребите се изразяват в забавяне изпълнението на поръчките и извършване некачествен ремонт, според писмото на трите партии.

"Освен чисто техническите и времеви параметри на договорите за ремонт, които в практиката руската компания често нарушава, още по-обезпокоителен е фактът, че РСК МиГ вече е в списъка с наложените нови санкции към руски компании", се казва в позицията им.

От БЗНС, ДСБ и "Да България" твърдят, че връщането към партньорство с Русия е в разрез с българския национален интерес и заради загърбването на договорните отношения за ремонт на българските изтребители в Полша. "С тази си политика на обвързаност с руския военен комплекс България се проявява като ненадежден съюзник в НАТО и предизвиква недоверие като партньор в семейството на демократичните държави", гласи писмото на трите политически сили.

Припомняме, Полша няма лиценз за ремонт на нашите изтребители.

От трите партии обвързват назначения от президента Румен Радев - служебно правителство "Герджиков" преди настоящия кабинет "Борисов-3" с проблемите в сферата на отбраната.

"Нямаме договор за покупка на нови изтребители. Поради лобистки и грешни геополитически решения тази процедура беше неколкократно спирана, пренасочвана и блокирана, въпреки осигурения финансов ресурс от работата на министър Ненчев и предишния парламент. Тогава, след множество усилия, 43 -то НС гласува 2.2 милиарда за модернизационни проекти за военновъздушните и военноморските сили. Този голям шанс и успех за българската армия и държава беше провален, в резултат на последвалата колеблива и на моменти откровено проруска политика. Днес България разполага с 8 МИГ-а, чийто ресурс намалява и скоро ще останат 7. Тези действия представляват пряка заплаха националната ни сигурност", гласи автентичният правопис на писмото.

В МО отвориха единствената оферта за нов боен кораб

В МО отвориха единствената оферта за нов боен кораб

Междуведомствена група оценява предложението

Според представителите на трите политически формациии, от НАТО забелязват вървенето в погрешна посока на страната ни. Факт е още, че страната ни не може да изпълнява съвместни мисии с партньорите си от НАТО, защото авиониката на самолетите ни е несъвместима и те се разпознават като вражески. Тази авионика можеше да бъде сменена единствено в Полша, а не в Русия. Идеята беше наличните МиГ-29 да бъдат модернизирани в съюзническа Полша, за да станат съвместими с натовските бойни самолети, пишат от партията на Николай Ненчев.

От БЗНС, ДСБ и "Да, България" определят желанието за преговори за ремонт на изтребителите ни със завода-производител РСК МиГ като доказателство за национална безотговорност и припомнят за анексирането на Крим.

Припомняме Резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН, приета на 27 март 2014 на 64-тата сесия на Общото събрание на ООН в отговор на анексирането на Крим от Русия, озаглавена "Териториалната цялост на Украйна", осъжда Кримската криза. Резолюцията има незадължителен характер.

България не може и не трябва да използва членството си в НАТО фасадно и с цел да бъде единствено консуматор на сигурност. Тя трябва да допринася към колективната сигурност, за да може да разчита на съюзническа подкрепа. Именно тази солидарност, гарантира на страната ни сигурност в този размирен свят, се казва в писмото на трите партии.