Централната избирателна комисия (ЦИК) приема от днес до 11 септември заявленията на партиите и коалициите за участие в парламентарните избори.

До 1 септември областните управители трябваше да са се консултирали с парламентарните сили за състава на районните избирателни комисии. В няколко области на страната, включително Ловеч, Сливен, Русе, Силистра, Разград, Шумен и Кюстендил, консултациите, проведени под ръководството на областните управители, не доведоха до консенсус между партийните представители. 

Поради липсата на споразумения на местно ниво, окончателното решение за състава на РИК в тези градове ще бъде взето от ЦИК. Протоколите от проведените консултации ще бъдат изпратени до ЦИК, която ще трябва да назначи състава на комисиите в съответните региони.

Крайният срок за регистрация на листите по изборни райони изтича на 24 септември в 17.00 ч. Районните комисии ще обявят началото за регистрация на кандидат-депутатите.

Президентът подписа указа за избори на 27 октомври

Президентът подписа указа за избори на 27 октомври

Кабинетът Димитър Главчев - 2 назначен

Предизборната кампания ще започне в 0.00 часа на 27 септември и ще приключи в 24.00 часа на 25 октомври.

Държавният глава Румен Радев подписа на 27 август двата указа за назначаване на правителството Димитър Главчев - 2 и за насрочване на избори за 27 октомври 2024 г.

Първоначално намеренията бяха за избори на 20 октомври, но след като Радев не прие състава на кабинета на Горица Грънчарова-Кожарева с името на Калин Стоянов, стана ясно, че изборите не могат да бъдат тогава.

Одобриха 100 028 000 млн. лв. за подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври. 

Младежкото ДПС на Ахмед Доган пази пред ЦИК, за да може партията да се регистрира днес първа в изборите за парламент. Депутатът Валентин Тончев обясни на брифинг, че утре Джевдет Чакъров и Джейхан Ибрямов ще внесат подписите за регистрацията. Ние сме горди с нашите младежи, подчерта той.

ЦИК опроверга Иван Ченчев за заплашвани свои членове

ЦИК опроверга Иван Ченчев за заплашвани свои членове

Комисията проведе първи редовен брифинг

ДПС-Ново начало вече е факт. В 00:05 на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои! Това се казва в прессъобщение, подписано от председателя Делян Пеевски.

Изпълнителният съвет (ИС) на "Да, България!" обяви в края на август, че ще проведе още един кръг преговори с партньорите в ПП-ДБ на основата на мандата, даден с резолюция на НС от 15 август. 

Заради това се дава допълнителен срок до 3 септември, в който ИС да докладва на НС за постигнатия напредък в преговорите по темите, формулирани в резолюцията на НС от 15 август, така че на основата на този допълнителен доклад да може да бъде взето решение за формата на участие на "Да, България!" на изборите за 51-во Народно събрание.

Във вторник БСП подписва коалиционно споразумение с левите формации.  От днес Корнелия Нинова не е член на БСП. Това, което прави е за нейна сметка. Това заяви на брифинг Атанас Зафиров след изключването на досегашния лидер. За изключването на Корнелия Нинова от партията, Зафиров подчерта, че решението е взето "с категорично мнозинство".

След пленума Нинова заяви, че няма намерение да блокира регистрацията на БСП за изборите.

Партиите ще вземат от Сметната палата удостоверения за участие в изборите

Партиите ще вземат от Сметната палата удостоверения за участие в изборите

Самите участници в изборите трябва да ги предоставят пред ЦИК

В СГС има регистрирана една партия с име ДПС - така ЦИК отговори в края на август на въпроса как ще се регистрира ДПС за вота. Когато бъдат подадени документи от партиите, те ще бъдат разгледани.

Отрекоха да е имало заплашвани членове на ЦИК за решението относно БСП, а именно заличаването на Корнелия Нинова като представляваща партията.