Коалиционното правителство е стабилно и това би било добра гаранция за един стабилен икономически и паричен съюз.
Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на конференция на тема "Бъдещето на икономическия и паричен съюз". Събитието се организира с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Цветанов обясни, че когато говорим за икономическия и паричния съюз, това се обвързва с политическата стабилност на страната. В политически план коалиционното правителство е стабилно, увери отново Цветанов.

През всичките процеси на развитие на страната, всичко е обвързано с вътрешнополитически аспект, но когато говорим за икономически и паричен съюз, той е свързан пряко отношение за развитието на страната, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ

В икономически и финансов план обаче трябва да имаме добри отношения и взаимовръзки с другите държави-членки на Европейския съюз, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Европейският съюз е успял да извлече своите поуки от това, което се е случило през последните десет години, според Цветанов: през този период са се направили нови институции, за да има контрол, да се стабилизира и да не се допускат кризи в икономическия и банков сектор.

Страната ни е поела своя ангажимент и ясно изпълнява своите задачи, изтъкна Цветанов и допълни, че политиците трябва да вземат решенията си спрямо компетентните специализирани институции, които имат пряко отношение към развитието на икономиката.

По време на конференцията столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че години наред от Сдружение "Граждани за европейско развитие за България" полагат усилия и организират конференции, на които да се обсъдят важните въпроси в развитието на Европейския съюз и европейския път на развитие на столицата.

Днешната експертна дискусия е част от актуалния български дебат за въвеждане на еврото в страната, посочи Фандъкова и добави, че София е много привлекателни за чуждестранните инвестиции.

Тя се похвали, че Столична община е осигурила в периода 2007-2013 г. милиард и половина евро за развитието на транспорта, а от 2014 г. насам са осигурени 744 милиона евро за промяна на града. 220 милиона евро са преките инвестиции по данни на БНБ о началото на годината.

Фандъкова уточни, че всичко се прави в интерес на гражданите и за постигането на по-висок икономически растеж.

На конференцията присъстваха старши изследователят към "Вилфрид Мартенс" център Еоин Дреа, ръководителят на Бюрото на Фондация "Конрад Аденауер" в София Торстен Гайслер и други.