Развихря се война между институциите и тя не е добре за обществото. Това каза пред БНР Цветлин Йовчев, вицепремиер и вътрешен министър в кабинета на Пламен Орешарски, председател на ДАНС (2009-2011 г.), началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев и бивш съветник по сигурността на Бойко Борисов.

Йовчев отказа да коментира дали е нарушена Конституцията с огласяването на СРС-та, за които се твърди, че участва и президентът Румен Радев.

"Възможно е премиерът Бойко Борисов да не е знаел, че ДАНС има запис на президента", коментира Йовчев. По думите му никой не е успял да използва специалните служби за сваляне и качване на правителства в България.

По думите му независимо, че управлението може да е стабилно, трябва да се помисли за рестарт, за да се върне доверието на обществото. Доверието е нужно на реформите, от които трябва да бъдат направени в много сфери в обществото.

"Правителството на Борисов може да изкара мандата си, но въпросът е има ли смисъл да се изкарва, или не. Отговор трябва да дадат политиците", категоричен беше Йовчев.

"Силно преекспонирано е да се смята, че службите могат да бъдат единствен фактор в решаване на едни избори или за задействане на политическия процес в една или в друга посока", каза Цветлин Йовчев.

Припомняме, президентът Румен Радев преди ден заплаши премиера Бойко Борисов с опасен служебен кабинет. "Драмата на г-н Борисов е, че осъзнава, че този път номерът с пречистване чрез подаване на оставка най-вероятно няма да мине, защото го чака служебен кабинет, който е не по-малко опасен от ежедневната деградация на управлението му. Затова напълно разбирам неговата растяща нервност", обяви Радев пред журналисти при посещение на столично предприятие.

Относно искането от главния прокурор Иван Гешев ДАНС да провери приватизационния процес Цветлин Йовчев заяви, че в случая е важно дали тази инициатива ще доведе до затварянето на тази страница.

Ако зад проверката сега стои някакъв друг интерес, то това ще доведе до нова ескалация и разделение в обществото, смята Йовчев.

"Ние не можем непрекъснато да сме вторачени в миналото и да вървим напред", обясни бившият шеф на ДАНС.

Според него има няколко предизвикателства в тази акция. Първото е дали има достатъчен капацитет от гледна точка на време и хора. Второто е, когато се артикулират резултатите, да няма съмнение, че подходът към всички е еднакъв, каза той.

"Това е важно, за да затворим тази страница, тъй като ние живеем в изключително разделено общество", посочи той.

Йовчев посочи Зелената сделка на ЕС като голямо предизвикателство пред България, за което много малко се говори. 

Зелената сделка чертае нови разделителни линии, тревожи се Румен Радев

Зелената сделка чертае нови разделителни линии, тревожи се Румен Радев

По думите му зелената сделка все повече ще определя бъдещето на Европа

"Това изисква радикална трансформация, за която дори в ЕС няма яснота как ще се извърши и до какво ще доведе. Има сериозни рискове, че ЕС ще загуби конкурентоспособност във важни сектори". Бившият началник на кабинета на президента Плевнелиев уточни, че за България заплахите са много по-сериозни.

Относно влизането на страната ни в еврозоната, Йовчев обясни, че е добре искането на премиера да се търси консенсус.

Има много други сериозни проблеми други - идеята да се създадат т. нар. "банки шампиони" в ЕС, които да съперничат на американските банки, но САЩ са една държава, а ние сме съюз от държави.

"Представете си няколко големи банки, които ще имат възможност да насочват инвестициите в определени региони. Тогава ще има указание на банките кои бизнеси трябва да се финансират и кои - не. Това е проблем, който трябва да обмислим внимателно", каза Йовчев и веднага уточни, че това не означава, че не трябва да влизаме в еврозоната.

Според него пътят е правилен, но България трябва да си изгради защитните механизми. Според него, когато нашата икономика не е конкурентоспособна, това ще означава, че страната ни ще стане донор и ще обеднеем повече

Проф. Стив Ханке: България ще последва Гърция, ако приеме еврото

Проф. Стив Ханке: България ще последва Гърция, ако приеме еврото

Съдебната ви система е корумпирана

"Илюзия е, че отвън някой ще ни реши проблемите, трябва сами да се справим. Това е въпрос и на манталитет и култура в обществото", каза Йовчев.

Според него има модел, по който можем да се справим с корупцията

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

Съдебните кадровици могат допълнително да съберат доказателства, решиха те

Относно забраната на спецсъдия Андон Миталов да влиза в САЩ бившият шеф на ДАНС смята, че САЩ са сбъркали в артикулирането на тази тема.

"Не можеш да вдигнеш очакването, че това ще бъде удар по корупцията, а в следващия момент да посочиш като заплаха за американските интереси един обикновен съдия в едно българско съдилище. Не мога да си представя, че този съдия в един обикновен български съд има тази мощ и власт, за да застраши американските интереси", обясни Йовчев.