Българите в Германия могат да гласуват в 12 избирателни секции в 8 града. Над 850 български граждани вече са гласували в Генералното консулство в Мюнхен, съобщи БНР.

Изборният ден там протича спокойно и без нарушения. Желаещите да гласуват изчакват няколко минути, за разлика от първия тур, когато пред сградата се извиха дълги опашки.

Според Антоанета Тончева, доброволец, който подпомага изборния процес в Германия, причината за по-малкото гласоподаватели е, че те не припознават нито един от двамата кандидати за свой фаворит. Тончева е пропътувала близо 150 км. от германския град Регенсбург, за да гласува в най-близката до населеното ѝ място секция - тази Мюнхен.

"Според мен, това е протестен вот от липсата на избор за подходящ кандидат, те просто гласуват на инат. Те гласуват в знак на протест с надеждата, че най сетне нещо ще се промени. Това е вик за промяна според мен", заяви Тончева.

Българските граждани в Мюнхен могат да гласуват в 3 избирателни секции в генералното ни консулство. Изборният ден започна в 7 сутринта германско време и препоръката на външното ни ведомство е възможно най-рано да се отиде пред урните, за да се спести време от чакане, тъй като до 10 часа почти нямаше опашка за гласуване.

Българските граждани, които са подали заявление за първия тур, ще бъдат вписани в списъка и за втория. Дори да не са гласували на първия тур, или да са гласували на друго място или в България, те отново имат възможност да гласуват и на втория в 8-те града в Германия, в които са разкрити секции: в Мюнхен, във Франкфурт на Майн, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер.