Референдумът засега не е валиден, но е много близо до границата.

Последно: Резултати от паралелно преброяване на "Галъп интернешънълболкан" за национален референдум при 90 % от извадката:

Според тези резултати на въпроса "Подкрепяте ли на народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" с "Да" са отговорили 73,0%. "Не" са посочили 16,8 % от гласоподавалите. 10,2 % не са отговорили на конкретния въпрос.

На въпроса "Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите?" с "Да" са отговорили 63,7%. "Не" са посочили 26,6 %. 9,7 % не са отговорили на конкретния въпрос.

Третият въпрос "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за получен един действителен глас на последните парламентарни избори?" е получил 73,6% отговорили с "Да". С "Не" са отговорили 15,8 % от гласоподавателите, а 10,6 % не са отговорили на поставения въпрос.

Резултатите на "Алфа Рисърч" от паралелното преброяване при 95 % от извадката показват, че на първия въпрос с "Да" са отговорили 72,6 %. 15,5 % са посочилите "Не", 11,9 % са недействителните.

С "Да" на втория въпрос са отговорили 63,3 % от гласоподавателите. 25,4 са отбелязалите "Не", а 11,3 % са недействителните.

73,4 % са посочилите "Да" на третия въпрос. 14,6 са отговорилите с "Не". Недействителните са 12,0 %.

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" обяви пред БНТ, че резултатите от екзит пола към 19.00 часа показват, че избирателната активност на референдума е била 45,3 %. 

На първия въпрос "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура" с "Да" са отговорили 74,1 % от избирателите. "Не" са отбелязали 19,1 %. Недействителните гласове са 6,7 %.

Снимка 261208

Източник: news.bg

На втория въпрос "Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите" с "Да" са отговорили 65,6 %, с "Не" 28,2 %. Недействителните гласове са 6,2 %.

Снимка 261209

Източник: news.bg

Третият въпрос "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за получен един действителен глас на последните парламентарни избори" е получил 78,1 % "Да", 15,9 % - "Не" и 6,0 % - недействителни.

Снимка 261210

Източник: news.bg

Боряна Димитрова обясни, че към момента референдумът не минава границата на валидност. Той обаче минава 20-те процента, които са необходими, за да влезе за разглеждане в парламента.

Радев бие Цачева, отиват на балотаж
на живо

Радев бие Цачева, отиват на балотаж

Според екзит половете на "Алфа Рисърч" и "Галъп"

Според "Галъп интернешънъл" избирателната активност на референдума е 43 %.

Първите резултати на "Галъп Интернешънъл" за референдума към 19.00 показват, че на първия въпрос "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура" с "Да" са отговорили 79,0. С "Не" са отговорили 16,4 % от избирателите, а 3,7 % не са отговорили.

На втория въпрос "Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите" с "Да" са отговорили 70,6 %, с "Не" 26,5 %. Не са отговорили 2,2 %.

Слави Трифонов прави партия, ако се наложи
Обновена

Слави Трифонов прави партия, ако се наложи

Убеден е в успеха на референдума

Третият въпрос "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за получен един действителен глас на последните парламентарни избори" е получил 80,0 % "Да", 16,3 % - "Не" и 2,6 % - "Не отговорих".

В референдума са участвали 50,37 на сто от гласоподавателите, или над 3,4 млн. души, по прогнозни данни към 20.30 ч. на "Маркет линкс", оповестени по Би Ти Ви.