10.1% от вота събират "Възраждане" на изборите днес, отново предсрочни. Това са резултатите от екзитполовете на "Тренд" и "Галъп интернешънъл". "Алфа рисърч" им дава малко по-малко - 10% и повече "Маркет линкс" - 10.4%.

Това поставя партията на Костадин Костадинов като пета политическа сила в 48-то Народното събрание, но данните от паралелното преброяване е много вероятно да повишат резултата на "Възраждане".

Съвсем не неочаквано - за такава вероятност говореше не един социолог на база проучванията в рамките на предизборната кампанията.

ГЕРБ с категорична победа, но с неяснота за коалиция
Обновена

ГЕРБ с категорична победа, но с неяснота за коалиция

ПП, "Възраждане" и "Български възход" повишават

Това обаче означава, че "Възраждане" почти удвоява резултата си спрямо предходните избори, провели се през ноември миналата година, когато партията завърши с 4.86% и 13 мандата.

Тогава това също бе повишение на фона на изборния маратон през 2021 г. През юли партията на Костадин Костадинов спечели 3.01% или 82 147 гласа - също повече спрямо предходните избори (редовни) от април месец. Тогава "Възраждане" събра 2.45% и 78 414 гласа.

От къде събира гласовете си "Възраждане"? Според предварителното преброяване, извършено от "Галъп интернешънъл", новите гласове са дошли: 17% от "Продължаваме промяната", 9% от "Има такъв народ" и по 5% от ГЕРБ и БСП