Лидерът на ГЕРБ Борисов разкри мистерията, лансирана от него преди дни, а именно какво означават числата 19 и 45.

Припомняме, преди два дни в Ямбол лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе изключително загадъчен. По време на национална кръгла маса, посветена на проблемите в горския сектор, Борисов каза, че ще дойде ден, в който на една заместник-министърка ще й се наложи да обяснява какво е 19 и 45. Все пак той подаде жокер на незнаещите и обясни, че 19 и 45 не е година, нито е час. Може би много хора се чудят какво е, но аз знам какво е и ще дойде време всички да разберат, продължи загадъчно Борисов.

19 е ежемесечна дата, на която хора са водени в Земеделското министерство и им е посочвана сумата от 45 000 лева, която трябва да дадат.

Човекът, който имаше желание да сподели това, вчера е загинал при автомобилна катастрофа в Солун. ТИР влязъл в насрещното движение и го е убил, добави той.

Надявам се следствените органи по-внимателно да проверят случая, допълни лидерът на опозицията.

Борисов изрази притеснения, че след тази случка другите потърпевши може да се изплашат да споделят тези факти, въпреки предварителната уговорка да разкажат всичко пред прокуратурата.

Малко по-късно от съобщение на земеделското ведомство стана ясно, че въпросният човек, за който Борисов спомена, е инж. Юри Миков, директор на Северозападно държавно предприятие. От министерството посочват, че Миков е загинал вчера при нелеп пътен инцидент в Гърция.

„Загубихме един истински професионалист, човек, приятел и съпруг, отдал целия си живот за българската гора", се казва още в съобщението. От ведомството изказват своите най-искрени съболезнования към семейството на загиналия и са съпричастни с мъката и болката на най-близките му хора в този труден момент.

Потресени сме от опитите да се политизира една човешка трагедия и да се петни паметта на нашия колега и приятел. Съзнаваме, че предизборната обстановка ще подтикне мнозина да се възползват от една или друга възможност за спечелване на политически дивидент", заявяват още от земеделското ведомство. Те изразяват своята убеденост, че това е недопустимо, когато става дума за загуба на човешки живот и призовават всички български медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Юри Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му.