Срамно е за уважавана световна медия като "Би Би Си" да подменя историята, а и настоящето. Това заявиха от ВМРО в свое становище по повод статия на британската медия за "македонско малцинство" в Гърция, която беше разкритикувана от гръцкия посланик в Лондон.

Според патриотите авторът е подходил повърхностно към темата. Абсурдно е да претендираш да си обективна медия и да не знаеш, че поне до средата на двайсетия век "македонско" и "българско" са на практика общопризнати синоними, каквито днес са например "косовар" и "албанец", негодуват те и изтъкват, че политическата идентичност "македонец" поне до Втората световна война не е в конфликт с етническата идентичност "българин".

От ВМРО са недоволни и от заявеното в статията, че приравняването на македонци и българи било грешка. По този начин "Би Би Си" неволно подкрепя вековната асимилаторска теза на Атина, която постоянно открива славяногласни елини, говори за езици от групата на южнославянските и пр., само и само да не използва думата "български", твърдят те.

Гърция призна Република Северна Македония
Обновена

Гърция призна Република Северна Македония

С този акт се слага край на 28-годишен спор

Според тях политиката на Атина винаги е била опит да бъдат скарани София и Скопие.

Те подчертават, че за разлика от южната ни съседка България не иска проблемите от миналото да създават напрежение.

От ВМРО са на мнение, че въпросната статия е "нескопосана провокация" от страна на британската медия, която след Гърция ще ядоса също България и Македония "Би Би Си" са действали като слон в стъкларски магазин по една изключително чувствителна тема, смятат от партията.

В опита да изпишат вежди, "Би Би Си" са изболи очи, казват още патриотите, допълвайки, че много западни медии пишат за Балканите именно по този начин.

Според тях това трябва да бъде сигнална лампа за "онези либералстващи среди у нас, които са склонни да превръщат западната преса в някакъв кумир".

България и Македония не могат да се разберат за общото историческо минало

България и Македония не могат да се разберат за общото историческо минало

Има проблеми по съдържанието в учебниците за 6 и 7 клас, поясни Екатерина Захариева