Вместо за увеличение на заплатите на работниците в завода и модернизация на производството, искат да използват приходите на дружеството за запълване на дупки в бюджета. Това се казва в писмо на Съвета на директорите на ВМЗ.

От завода пишат, че тяхното ръководство в лицето на Държавната консолидационна компания (ДКК) заблуждават обществото по отношение на финансовото състояние на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ). 

ДКК сезира прокуратурата за еднолично управление на "Кинтекс"

ДКК сезира прокуратурата за еднолично управление на "Кинтекс"

Новият съвет на директорите на "Кинтекс" предприема действия

Становището на ръководството на ВМЗ е в отговор на пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията по-рано днешния ден. По време на пресконференцията "от ДКК твърдят, че от ВМЗ отказват да изплатят дивидент към държавния бюджет, което категорично не отговаря на истината", се казва в писмото.

В потвърждение на своята теза те публикуват и официалната кореспонденция между двете дружества.

"За миналата година ВМЗ има печалба от малко над 1 млн. лв., които сме в готовност да изплатим веднага към държавния бюджет. Това не е направено, защото 2 месеца от ДКК не одобряват финансовия ни отчет", се казва в писмо от ВМЗ-Сопот. 

Началникът на кабинета на Нинова оказвал натиск на ВМЗ-Сопот за износа на оръжия?

Началникът на кабинета на Нинова оказвал натиск на ВМЗ-Сопот за износа на оръжия?

Нинова се притеснява от информация за оръжие за Украйна през посредници в Полша, според бившия директор на "Кинтекс"

Те разясняват, че предишните ръководства на ВМЗ не са внасяли дължимия дивидент към бюджета от 2017 г. на база решение на Министерския съвет. "Към момента. На тази база ВМЗ дължи на бюджета близо 55 млн. лв. Факт е, че в момента имаме огромно увеличение на подписаните договори, като приходите за годината ни ще надхвърлят половин милиард лева предложихме да започнем да погасяваме това задължение, но след като повишим заплащането на работниците и стартираме програма за модернизиране", се казва в тяхна позиция.

"На финала са преговорите ни със синдикатите за сериозно увеличаване на доходите и ваучерите за храна на работниците. Разработена е и програма за модернизация на дружеството за над 50 млн. лв. Направено бе и експертно обследване за повишаване на безопасността. Това бяха основните ни приоритети за 2022 г. като заедно с тях, само за 3 месеца, изчистихме стари задължения на дружеството за над 30 млн. лв.", посочват още от ВМЗ.

Работниците във ВМЗ Сопот настояват да си получат увеличението на заплатите

Работниците във ВМЗ Сопот настояват да си получат увеличението на заплатите

Синдикатите още очакват среща с вицепремиера Корнелия Нинова

От отбранителната фабрика смятат, че искане за незабавно изплащане на 55 млн. лв. за три месеца, които са натрупани за период от 5 години от стари ръководства, би отложило за неопределен срок вдигането на заплатите на служителите.

От Съвета на директорите отново подчертават, че 2022 г. най-вероятно ще бъде рекордна като финансови резултати за ВМЗ, а обемът на поръчките към завода може да бъде сравнен единствено с периода на военния конфликт в Сирия.

"Сега е моментът да се поощрят служителите на ВМЗ, които са минали през много трудности през годините и работят денонощно, за да отговорим на огромните заявки към нас", пишат от завода.

Те признават, че е нужна модернизация на производството на завода, за да са конкурентни и през XXI век. "В противен случай обричат ВМЗ", категорични са от ръководството на най-големия държавен оръжеен производител.

Припомняме, през миналата година лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър от правителството на Тройната коалиция Румен Петков изказа опасения, че се готви ликвидация на ВМЗ - Сопот с нови назначения в ръководството и кадрови смени в дружеството. По късно през 2021 г. в най-голямото предприятие от военно-промишления ни комплекс възникна напрежение заради спрени доставки на материали, спад в обема на работата и притеснения на работниците, че няма да могат да си получат заплатите. По тази причина бе поискана оставката на председателя на Съвета на директорите Иван Карабатаков.

Като служебен министър на икономиката в кабинета на Стефан Янев през август м. г. настоящият премиер Кирил Петков се обяви за изваждане на ВМЗ от обхвата на Държавната консолидационна компания и преминаване на дружеството директно към Министерството на икономиката. Искания за това бяха отправени и от ВМЗ-Сопот. След среща със синдикатите в оръжейницата Петков поиска оставките на членовете на борда на директорите на предприятието и на шефа на ДКК, когото в последствие уволни. Последва процедура за избор на четирима нови членове на ръководството на ВМЗ.

В началото на тази година възникнаха слухове за съкращения в оръжейницата, който бяха опровергани от ръководството. Настоящият икономически министър и лидер ба БСП Корнелия Нинова прояви загриженост към съдбата на предприятието и го посети на място. През февруари тя върна начело на дружеството управлявалият го и по-рано Иван Стоенчев, като беше сменен и целият Управителен съвет на ДКК - с кадри на БСП.

Сагата бе възобновена на 3 юни 2022 г. със смяна на борда на директорите на ВМЗ-Сопот от ДКК, мотивирана с финансовите резултати на дружеството. От предприятието пък в отговор обявиха, че очакват рекордни приходи. Същевременно синдикатите във ВМЗ настояват работниците да получат увеличение на заплатите си, за този част е обявен протест в оръжейницата.

От ДКК пък обявиха на пресконференция днес, че ще сезират прокуратурата за еднолично управление на "Кинтекс" от страна на старото ръководство. Сигналът е на база доклади и констатации от тях. Изпълнителният директор на ДКК Смиляна Митова обясни, че има нов Съвет на директорите на "Кинтекс", който, стъпвайки в правата си, е предприел действия по отношение на състоянието на дружеството. Старото ръководството на "Кинтекс" не било представило миналогодишния финансов отчет на дружеството, както и отчет за състоянието на компанията за първото тримесечие на тази година. Преди няколко дни обаче отчетите на дружеството били приети от новото ръководство на "Кинтекс".