Има желание за промяна, но като че ли промяната не успява да намери своето лице, което да предложи една различна визия и да убеди гражданите, че може да се управлява по различен начин. Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов.

По думите му в местата, където имаше балотаж, разказът беше за необходимостта да се вземе управлението от едни корумпирани лица в лицето на ГЕРБ най-вече, като се опитаха да го олицетворят по този начин. В крайна сметка на много места този разказ се провали по една или друга причина", заяви Панчугов. 

Владислав Горанов: Ако включим енергията на Манолова, спираме АЕЦ "Козлодуй"

Владислав Горанов: Ако включим енергията на Манолова, спираме АЕЦ "Козлодуй"

Ролята на Цветанов се преекспонира

Той акцентира върху малките разлики в големите градове, където на балотаж ГЕРБ все пак успяха да спечелят. В София разликата се явява точно толкова, колкото са отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого", допълни политологът.

Разбирането да се гласува за единия кандидат като протестен вот спрямо другия Панчугов определи като "висша форма на отчаяние в обществото от неслучващата се промяна".

"Това Мая Манолова, която беше лицето на контрапротестите срещу протеста през 2013 г., срещу назначението на Делян Пеевски и съответно Орешарски, да се превърне във флага, който може да свали едно управление в София е висша форма на отчаяние. Това е обобщението за липсата на правилен подход към това да се олицетвори един различен разказ за българската политика", каза Панчугов. 

Окончателно: 49.98% за Фандъкова, 45.13% за Манолова
Обновена

Окончателно: 49.98% за Фандъкова, 45.13% за Манолова

Мая Манолова ще иска касиране на избора на кмет…

Той прогнозира, че и на бъдещи избори призивът "Не гласувам за никого" или "Да изберем по-малкото зло" ще присъства трайно, докато не се появи политически субект, който може да олицетвори желанието на българите за промяна. "Като че ли на този етап (промяната) не присъства в българското общество", смята политологът.

Панчугов предупреди и за опасността, че ако се забави възможността за промяна в българската политическа система е голям шансът хората, които все повече са отчаяни от политическото статукво, да привидят някаква по-радикална визия за тази промяна. 

ГЕРБ е с 12 районни кметове в София, ДБ с 8, БСП с 1, 3-ма са независими

ГЕРБ е с 12 районни кметове в София, ДБ с 8, БСП с 1, 3-ма са независими

В 22 от 24-те района имаше балотажи…

По думите му за голяма част от българите разказът за елита, който трябва да бъде сменен радикално, е съвсем приемлив, което е проблем. Христо Панчугов подчерта и проблемът с ерозията на доверието на българите в изборите.