"Странна работа е жегата и влиянието ѝ върху хората. Не само, че аз открих това училище отново, но и направих възможни ремонтите на самолетите, на които разчита българската армия, а и курсантите в него.".

Това написа в социалната мрежа Фейсбук военният министър Красимир Каракачанов по повод думите на лидера на АБВ Румен Петков, че Каракачанов саботира възстановяване на военновъздушното училище в Долна Митрополия "Г. Бенковски". 

Румен Петков обвини Каракачанов в саботаж на ВВС училището в Долна Митрополия

Румен Петков обвини Каракачанов в саботаж на ВВС училището в Долна Митрополия

Настоява Борисов да провери случая

Според Каракачанов: "Явно някой от Русия е пуснал факс на г-н Петков, който го е попренапрегнал. То августовските горещини трябваше да са минали, но и септември явно слънцето не жали никого, особено при употреба на силни напитки

Петков: Жегата влияе на килограмите на Каракачанов

Петков: Жегата влияе на килограмите на Каракачанов

Не работя от години с факсове, обясни той за лидера на ВМРО

След това Каракачанов отправя съвет към настоящия кмета на Плевен (Георг Спартански - б.р.) да подсили охраната около фонтаните. 

Мотивът на Румен Петков, с който обвинява Каракачанов в саботаж е, че от явилите се две компании за ремонт на учебните самолети L - 39 военният министър е предпочел компанията, която няма лицензии за доставка на ново оборудване.

Петков настоява за ясен отговор каква е била процедурата, каква е обществената поръчка и защо е избран нелицензиран изпълнител.

Военновъздушният факултет да стане училище, зове шефът на ВВС

Военновъздушният факултет да стане училище, зове шефът на ВВС

Необходима е промяна в модела за подготовка и изграждане на нов модел за обучение

Припомняме, на 1 февруари 2018 г. на заседание на комисията по отбрана военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще бъде възстановено Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

На 10 април Министерският съвет взе решение да предложи на Народното събрание статутът на факултета да се промени и да стане Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски". 

Ако бъде възстановено Висшето военновъздушно училище, то трябва да е по примера на Военноморското училище във Варна, бе намерението на Каракачанов, изразено в началото на процеса по възстановяване на висшата ни школа за военни пилоти.

На 17 април 2018 г. по време на обсъждане за бъдещето на Военновъздушното училище министър Каракачанов каза, че са необходими 5 168 000 на година за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Година по-късно - 3 май 2019 г. премиерът Бойко Борисов обеща държавата да осигури бъдещото висше военновъздушно училище в Долна Митрополия. "Тук ще има развойна дейност, ще има производство, ще има развитие", каза той пред курсантите и ръководството на факултет "Авиационен" на Националния военен университет "Васил Левски" в Долна Митрополия.

След 10 месеца очакваме първия ремонтиран самолет Су-25

След 10 месеца очакваме първия ремонтиран самолет Су-25

Още няма съгласувана кандидатура за шеф на военното разузнаване