Трябва да сме дълбоко съпричастни като общество с протеста на майките на деца с увреждания. Това каза президентът Румен Радев по време на организираната от президентската институция кръгла маса на тема: "Хората с увреждания като ресурс на първичния пазар на труда предизвикателства и решения".

Фонд за социална солидарност предлага КНСБ

Фонд за социална солидарност предлага КНСБ

Да има поощрения за работодател, назначил хора с увреждания

"Тази кръгла маса съвпада с периода на протеста на майките на деца с увреждания, към които трябва да бъдем дълбоко съпричастни като общество, които изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти. За това бидейки напълно солидарен с майките на деца с увреждания, искам да заявя, че целта на този форум е да поставим много по-глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в нашето общество", заяви Радев.

АИКБ не подкрепят законопроекта на Манолова за личната помощ

АИКБ не подкрепят законопроекта на Манолова за личната помощ

Държавата може да приоритизира една или друга сфера, но не и да абдикира

По думите му за такава пълноценна интеграция можем да говорим, когато преодолеем ред психологически бариери и когато има изградена такава обществена среда, че децата с увреждания - да постъпват в детска градина наравно с другите, да учат във висши училища наравно с другите и да се реализират на пазара на труда наравно с другите.

"Според мен критерият за пълноценната интеграция това е трудовата заетост на тези хора", заяви Радев.

Майките на деца с увреждания остават на палатки до 1 октомври

Майките на деца с увреждания остават на палатки до 1 октомври

До тогава и трите закона трябва да влязат в парламента - амблок

По данни от регистрите на НОИ към месец юни тази година в България има около 445 хиляди граждани, които получават лична пенсия за трайно намалена работоспособност. "Малка част от тях работят по трудови договори", заяви Радев. Проблем представлява и обхвата на хората с увреждания, които работят в специализираните предприятия. "Част от тях посетих", заяви Радев и изтъкна, че те едва функционират.

"Дългът ни като общество към тези хора съвсем не се заключава в това да осигурим някаква лична пенсия или социални помощи, това е най-лесният начин тези хора да бъдат изключени от обществото - разбира се това е задължително, но това е изпълнение на някакъв обществен дълг, но според мен не и на моралния дълг", заяви Радев.

Манолова зове експертите от МТПС да се забързат

Манолова зове експертите от МТПС да се забързат

Манолова настоява за приемане на трите закона за хората с увреждания в пакет

"Моралният дълг, който имаме всички ние - да изградим такава обществена среда, че тези хора да бъдат включени пълноценно с трудова заетост и да се чувстват достойни и пълноценни граждани на нашата държава. Ето тогава можем да говорим, че България наистина е цивилизована държава", заяви държавният ни глава.

По думите му са необходими редица действия, свързани с образованието, социалното предприемачество и подкрепа и възможности за равноправна трудова реализация на първични пазар на труда.

Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждане

Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждане

Ще се осигури непрекъсваемост на получаваните месечни добавки и ще се ограничи рискът от сериозно социално напрежение

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.