Изборите по всяка вероятност ще се решат на втори тур. Това прогнозират от "Галъп интернешънъл". Резултатите от изследването им във връзка с предстоящите президентски избори показват, че най-вероятно на балотажа един срещу друг ще се изправят кандидатите на ГЕРБ и БСП - Цецка Цачева и Румен Радев. Съотношението между тях от днешна гледна точка било 53 на 47% в полза на Радев.

При евентуален балотаж Каракачанов - Цачева се очертава минимална преднина на Каракачанов от 51 на 49%, информират още от "Галъп".

Социолозите уточняват, че това са хипотетични варианти на база заявени нагласи, които нямало как да отчетат психологическата ситуация след първия тур, апелите на различни партийни лидери, поведението на различните електорати. Не можело да се отчете и влиянието на опцията "Не подкрепям никого", която ще фигурира и на втори тур.

Изследването е направено в периода 24-31 октомври сред 820 респонденти в цялата страна.

Резултатите от него очертават следваната картина за президентските избори към този момент на първи тур: Цецка Цачева 27,2%; Румен Радев 23,1%; Красимир Каракачанов 11,5%; Веселин Марешки 7,6%; Пламен Орешарски 7,3%; Трайчо Трайков 5,1%; Ивайло Калфин 4,9%; Татяна Дончева 2,7%; Други 4,9%; Не подкрепям никого 5,7%.

Социолозите обръщат внимание, че ситуацията е изключително динамична и близките дистанции между някои кандидати предполагали възможни размествания в структурата.

От "Галъп" прогнозират около 55 % избирателна активност според списъците, на базата на декларираната готовност за участие на изборите. Предвид внушението, че гласуването е задължително, това можело да се промени.

За референдума също можели трудно да се уловят евентуални заръки на всяка една отделна партия към избирателите й - дали и как да гласуват на него.

45 % доближава към момента заявената обща активност на референдума. От "Галъп" обаче уточняват, че до този момент в референдумите реалната активност остава под заявената. Социолозите не изключват да се премине прагът на задължителност. Достатъчно обаче било онези, които се канят да гласуват с "не" или електоратите на различните партии да не участват в референдума, за да останел той под прага за задължителност.

Към края на октомври и началото на ноември 82 % от запитаните отговорят с да на въпроса подкрепят ли народните избиратели да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. 15 % отговарят с "не" на този въпрос, а 3 % не биха отговорили.

58% биха отговорили с "да" на въпроса дали подкрепят въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите. На противоположното мнение са 37 % от запитаните. 5 % не биха отговорили.

87 % от анкетираните подкрепят годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. С не са отговорили 11 %, а 2 % - не биха отговорили, показват още данните на "Галъп".