От предизборния щаб на Татяна Дончева и Минчо Спасов разпространиха остро възражение срещу това, че кандидат-президентската двойка не е поканена на големия дебат по бТВ.

Различните обществени групи имат общ интерес - да чуят гласа и опознаят позициите на всички кандидати, смятани за капацитетни и значими според много повече показатели, отколкото според 2-3 социологически проучвания.

Тези проучвания се обговарят от самите им автори като междинни и съпроводени с условности, в случая с Татяна Дончева се стига до абсурдно категоричен отказ на достъп до дебати, които само биха спечелили от участието ѝ, се казва във възражението.

От щаба изтъкват решението само петима кандидати да спорят в студиото, както и факта, че Дончева е шеста с 0,5% "изоставане" след Трайчо Трайков. От Движение 21 изтъкват, че такава нищожна разлика, дори когато не е имитирана, е в границата на статистическите грешки, още повече, че позициите на Калфин, Трайков и Дончева са подчертано близки и междувременно са в динамика.

Елиминираното на Татяна Дончева от дебатите е само една от крайно антидемократичните хватки, които се прилагат през ерата ГЕРБ и сие, заключават от щаба.
***
Платена публикация