Финансовият министър Владислав Горанов даде заявка за промяна на конституцията и ограничаване на правомощията на президента за съставяне на служебен кабинет. Тезата си Горанов разви в "Панорама" по БНТ.

Той обоснова идеята си с изкушенията, които остават у президентството да участва по този начин в изпълнителната власт и съответно в момента да дава оценка на изпълнителната власт. Според Горанов това е едно смесване на властите, което не дава добри резултати.

В такова изкушение бил изпаднал и настоящият държавен глава и то още в началото на мандата си, но по стечение на обстоятелствата, че Бойко Борисов е решил да заложи на карта мандата на второто си правителство и след загубата на президентските избори да подаде оставка. Именно докосването до това изкушение в началото на мандата давало в момента тласък на постоянните критики и опити за вмешателство в дейността на правителството, включително и нещото като сваляне на доверие, на което сме станали свидетели преди дни.

ГЕРБ се отказват от импийчмънт, разделянето не е политика
Обновена

ГЕРБ се отказват от импийчмънт, разделянето не е политика

Аругментите за това са както юридически, така и политически

Прочита на случилото се от последната седмица за Горанов е: Прокуратурата свали доверието си от Радев, на следващия ден Радев каза свалям доверието си от изпълнителната власт. "Ние какво да правим? И ние ли да свалим доверие от някого", запита реторично Горанов и посочи, че ГЕРБ е избрало пътя на работа. Добре е в демокрацията всеки да си знае мястото и ролята, допълни Горанов, изрично подчертавайки, че прави разграничение между политика Румен Радев и президентската институция.

Чий обаче да са правомощията за съставяне на служебно правителство при предсрочни избори и разпускане на парламента, ако не са на президента, Владислав Горанов не посочи.

Менда Стоянова не разбира драматизма на Радев, затова и продължава да работи

Менда Стоянова не разбира драматизма на Радев, затова и продължава да работи

Хората възприемат думите му като чиста монета, без да сверяват факти и данни

Припомняме, във вторник държавният глава Румен Радев в обръщение към народа обяви, че сваля доверието си от правителството Борисов - 3. Премиерът отговори моментално, че заявката е пряка намеса в изпълнителната власт. На следващия ден от ГЕРБ разтълкуваха свалянето на доверие като отговор на президента на питането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за обхвата на имунитета на държавния глава и пускането в публичното пространство на записите от телефонен разговор между Румен Радев и генерал Стойков, началника на ВВС. Затова и Борисов забрани изрично на министрите си да коментират казуса със СРС-та. Първоначалните заявки за импийчмънт на президента бяха опровергани днес официално след Изпълнителна комисия на ГЕРБ, ден след като президентът Румен Радев заяви, че един импийчмънт би напълнил не язовирите и хладилниците на хората, а по-скоро площадите.