24 часа

Разрешават на 200 000 жени да сменят частния фонд с НОИ за по-висока пенсия

200 000 жени ще получат втори шанс да прехвърлят към Националния осигурителен институт партидите си за втора пенсия, които са в частните фондове. Тази мярка, за да не се стига до положението две пенсии да са по-малко от една, обсъжда работна група на социалното министерство, фондовете, синдикатите и КФН, съобщи пред "24 часа" социалната министърка Деница Сачева.

Тя трябва да залегне в промени на КСО, които правителството ще обяви през февруари. Повечето от жените, които започват да излизат в пенсия от септември 2021 г., изпуснаха възможността да се прехвърлят в НОИ.

Както "24 часа" писа, това стана, след като бившият социален министър Бисер Петков и частните фондове бяха постигнали съгласие да не се говори по темата.

Труд

Блокират сайтове с фалшиви намаления

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има право да иска блокиране на достъпа до български сайтове, които имат нелоялни търговски практики като например заблуждаваща реклама, фалшиви намаления, невярна информация за очакваните резултати от дадена стока или по друг начин нарушават правата на потребителите. Тези допълнителни права на КЗП ще бъдат дадени с промени в Закона за защита на потребителите, които бяха приети на второ четене от Комисията по икономическа политика и туризъм към парламента.

Според новите текстове КЗП ще може да иска от доставчиците на хостинг услуги премахване на съдържание от сайтове в интернет или ограничаване достъпа до онлайн магазини, ако търговците масово нарушават правата на потребителите и сами не премахнат от сайта некоректните си търговски практики.

Монитор

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Спецпрокуратурата влезе в сряда в Държавната комисия по хазарта, която се намира в Центъра по хигиена на столичния бул. "Акад. Иван Гешов". Преди обяд пред сградата спряха 5-6 патрула на Охранителна полиция и два буса на Спецпрокуратурата.

На място беше нейния ръководител Димитър Петров и прокурор Ангел Кънев. В продължение на повече от 5 часа обвинителите търсеха документи, които събраха в кашон и изнесоха в късния следобед. "Без коментар", бяха единствените думи на Кънев, след като си тръгна заедно с колегите си от сградата.

"Извършват се действия по разследване на досъдебно производство на Спецпрокуратурата", лаконично обясни и главният прокурор Иван Гешев.

Сега

Водата неизбежно трябва да поскъпне

Ще реши ли създаването на държавен ВиК холдинг водната криза? Темата коментира пред БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Такива холдинги има по света, това няма да е българско откритие. И той има някакво предимство при създалата се ситуация - заяви Велев. - Но до кризата се стигна, и изобщо до окаяното състояние на ВиК мрежата в страната, по две причини. Едната е липсата на инвестиции - те не се правят, защото това ще оскъпи цената на водата.

Капитал дейли

Служебното ауди на зам.-министър Николай Нанков - собственост на "ВиК Варна"

Автомобил, марка "Ауди", модел А8, с регистрационен номер В4334РН често може да бъде забелязан пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на столичната ул. "Св. св. Кирил и Методий".

Колата се използва в момента от зам.-министърa на регионалното развитие Николай Нанков, но е собственост на "ВиК Варна". Факт, който на фона на нестихващата водна криза в цялата страна повдига въпроса защо ВиК дружеството е купило луксозен автомобил, от който на практика няма нужда.

Дума

Експерти: Язовир "Студена" не може да бъде излекуван

БСП остават разтревожени от водната криза. Това стана ясно по време на брифинг на партията.

Над 20 експерти хидроинженери и строители са посъветвали БСП за водната криза.

И други общини са пред опасност от режими, изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова. В криза сме, държавата е в криза, хората са в криза, да не бързаме, допълни тя и каза, че се работи на парче, действа се в момента, панически и непрофесионално. Като огромен минус тя вижда това, че властта не е изслушала експертите.

Язовир "Студена" не може да бъде излекуван, смята инж. Лиляна Карафизиева. Перник е загубен, нищо хубаво не мога да кажа по въпроса, изтъкна тя. Според нея състоянието на водоема е симптоматичен за това как се управляват водите.

"Язовир "Студена" не може да бъде излекуван, двете му пълнещи деривации са изоставени и не се пълнят", каза тя. Инж. Карафизиева посочи, че язовирът седем пъти е бил с този обем на 1 юли. И направи извода, че причините за това, което виждаме днес, не е в Господ, а в управлението.

Стандарт

Божков: Кой съм аз да говоря с премиера?

Собственикът на футболния Левски Васил Божков говори тази вечер пред журналисти и фенове. Това стана на втората среща между страните. На нея Божков призна, че ако се одържави лотарията, то той няма да има възможност да финансира клуба. Собственикът също така каза, че е готов да остане в клуба, тъй като вижда смисъл.

"Дали ще помогне това нещо за здравето на нацията този закон? Валери Симеонов закара вода и в Перник, както знаем. Феновете са тук, попитайте ги дали ще блокират София. Аз разговарям с тях за бъдещето на Левски и само за това. Информирал съм ги за последствията, които могат да станат", каза Васил Божков.

Земя

Общественици: Държавата се разпада, властта е неадекватна

"Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима, а държавният бюджет - зле събиран и още по-зле разходван.

Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство...