Сътрудничество. 

"Монитор":

Борисов: Пътищата са бъдещето на Балканите 

"Трябва да строим пътища, жп линии и пристанища. Това е бъдещето на Балканите", обяви премиерът Бойко Борисов след първото съвместно заседание на България и Македония в Струмица. По думите му изграждането на коридор 8 е приоритет. Той го определи като "пълноводна река", която ще развие икономиката и региона. Така според него ще се даде възможност от Албания през Скопие до София да се свърже Азия с Балканите и Европа. Това щяло да доведе и до покачване на доходите и стандарта на живот.

"Коридор номер 8 ще свърже Букурещ с Азия, с Черно море и оттатък с Албания", обясни Борисов. Той увери, че до 2-3 месеца ще успеем "да свалим и роуминга" за телефонните разговори на територията на югозападната ни съседка, а поводът бе едно от общо 8 споразумения , които подписахме с Македония (виж карето).

 

Протест.

"Монитор":

Надзиратели искат по-високи заплати

 

Увеличение на заплатите с 20 % поискаха надзирателите от Затвора в Пазарджик на символичен протест, организиран от Синдиката на служителите в затворите в България. Около 50-ина униформени се събраха пред бариерата на тюрмата в града, за да изразят недоволството си от редица проблеми в системата. Според несъгласните едва 540 лв. била стартовата заплата на новопостъпващите им колеги, а през януари минималната за страната става 510 лв. 

 

Работници. 

"Дума":

Облекчават "вноса" на работници от трети страни

 

При облекчени условия висококвалифицирани работници от трети страни ще получават разрешение от типа "синя карта" за пребиваване и работа у нас. Това реши парламентът вчера при гласуване на второ четене на промените в Закона за МВР. В момента "синя карта" се издава за 1 година и може да се поднови за още 1 без ограничение на броя на подновяванията. След промените картата ще се издава за 4 години.

Депутатът от БСП Пенчо Милков се възмути, че между първо и второ четене на Закона за МВР са внесени текстове, с които се цели промяна на два закона - за чужденците в България и за трудовата миграция и трудовата мобилност, които регулират достъпа до българския пазар на труда на лица от трети държави.

 

Доклад. 

"Сега":

И ЕК отчете епидемия от хоспитализации в България

 

България с над 2-та си милиона хоспитализации годишно е далеч пред всички останали в ЕС по този показател.

Пореден анализ - този път доклад на Еврокомисията за състоянието на здравните системи на страните членки, посочва България както като лидер по хоспитализации и лични разходи на пациентите, така и по лоши здравни показатели.

"Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност, изразена в постоянно висока смъртност от заболявания, като например сърдечно-съдови заболявания и нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. Всъщност България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания в ЕС и много ниска честота на преживяемост при няколко ракови заболявания", пише в доклада.

 

Саниране. 

"24 Часа":

ГЕРБ не подкрепя искането на БСП за временна комисия по санирането

ГЕРБ не подкрепя искането на БСП за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи изпълнението на националната програма за саниране. Това обяви на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Николай Сираков.

ГЕРБ няма да подкрепи такава комисия, за да се цени времето и ресурсът на народните представители, обясни той.