Споровете около ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева продължават да сред водещите теми на всекидневниците.

"Няма заговор. Има поискани пари, има сигнал, има договорени пари, има дадени пари. Това заяви изнудваният от кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева - Александър Ваклин. Той бе категоричен, че Иванчева сама си е поискала парите, сама е определила мястото и времето, по които да й бъдат дадени. "Има достатъчно доказателства срещу нея, уверявам ви. Те са неоспорими. Убеден съм, че тя е крайният получател на тези 250 000 евро", подчерта той пред Нова телевизия. "Направих четири опита да си запиша час за среща с кметицата на район "Младост". На нито една от тях тя не дойде. Срещите се състояха, но на тях присъстваше длъжностно лице. "Седмица след седмица нашите служители се връщаха с различни оправдания защо нашата преписка не се пуска. Бяха я загубили, после се намери, после пак я загубили. Пуснахме жалба към главния архитект на София. Те препратиха жалбата към Общински съвет, който образува изслушване на Иванчева. Общинските съветници са се опитали да вразумят госпожата, но съобщение така и не дойде. После пуснахме жалба до съда. Когато осъществихме контакт с кметицата, разбрах, че става дума за много пари", каза още бизнесменът. "Бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров е един от хората, с които се свързах, защото знаех, че могат да разговарят с кметицата. Свързах се с него напълно случайно. Неговата роля бе чисто контактна роля", обясни Ваклин. "Веднага след като ми поискаха парите, подадох сигнал. Вярвам, че органите си вършат работата, видях как работят и не виждам проблем всеки един гражданин, когато види сериозен проблем, да се обръща към органите", каза още той. Що се отнася до обвиненията, че акцията срещу Десислава Иванчева е била прекалено показна, Александър Ваклин заяви, че тази показност е по вина на г-жа Иванчева. "Мястото, което си избра, не беше подходящо", отбеляза той." - в. "Стандарт".

"Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че няма прекомерност в процесуалните действия при задържането на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. "Въпреки внушенията на опозицията, се вижда, че новият антикорупционен орган действа ефективно. Смятам, че това е правилната посока", каза Кирилов по "Дарик" по повод на акцията, която бе първата съвместна операция на специализираната прокуратура и новата комисия за борба с корупцията. "По отношение на твърденията за прекомерност, искам всички, които хвалеха румънския модел, сега да си дадат сметка и да направят сравнение. Защото тези, които го хвалеха, сега обявяват тези действия за прекомерност?" Иванчева бе задържана във вторник пред Спортната палата в центъра на София и държана с белезници на публично място в продължение на часове. Според прокуратурата това се налагало от разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Кметицата е обвинена в получаване на подкуп в особено големи размери. Според нея задържането й е капан." - в. "Сега".

"Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че арестът на кмета на "Младост" Десислава Иванчева е превенция - "да видят другите и да знаят, че ако участват в корупция ще им се случи това". "Хората трябва да видят, че дотук каквото било - било, но оттук нататък ще се действа така", заяви той в интервю за Би Ти Ви. По думите му е добре всички да видят какво рискува всеки с позиция в обществото и прилични доходи - затвор, да му се отнемат парите и да го заклейми обществото. Десислава Иванчева, заместникът ѝ Биляна Петрова и соченият от разследващите за посредник - бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, са обвинени за подкуп в особено големи размери (Иванчева като извършител, а двамата като нейни помагачи), след като бяха зрелищно арестувани във вторник. Вчера съдът ги остави в ареста. Според Пламен Георгиев трябва да се промени българския манталитет. Даде за пример свои разговори с чужденци. "Когато там се случи нещо такова, обществото заклеймява този човек. Ако тук някой демонстрира завиден материален възход, другите му се възхищават". И попита - как може да има положителни и отрицателни становища, когато някой е поискал 500 хил. евро и го задържаш с 70 хил евро в ръцете. "Как може да защитаваш такъв човек. Уверявам ви ако бяхме една държава по на запад от нас, никой нямаше да си помисли и дума да каже в защита на този човек, който е задържан с парите в ръце". Георгиев не се определя нито като герой, нито като антигерой. Казва, че за него е необяснимо общественото чувство на горчивина от показността и твърде големия шум покрай ареста на Иванчева. И повтори тезата си, че това е било единственият възможен и законен начин. Авдокатът на зам.-кмета Биляна Петрова също коментира ареста като попита реторично - не са ли могли разследващите да спрат колата, да кажат на кметицата да ги последва като някой полицай отиде в нейната кола като гаранция, че няма да хвърлят или изядат парите - с каквото притеснение шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев оправда зрелищното задържане. И след това да бъдат отведени в най-близкия полицейски участък, прокуратура или следствие. Иначе Пламен Георгиев отново коментира думите на вицепремиера, отговорен за съдебната реформа Екатерина Захариева, че при ареста са били преминати граници. "Мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера. Разбира се, от друга страна, всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса", заяви Захариева..." - в. "Дневник".

Правосъдната система също е сред актуалните теми.

"Надявам се скоро да има конкретно законодателно предложение за електронните доказателства. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в рамките на шестата политическа академия на Жени ГЕРБ. Форумът се провежда в гр. Вършец (област Монтана). Организатори на събитието са Жени ГЕРБ и Фондация "Конрад Аденауер". Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
"С европейските ни партньори се стремим да приемаме всички решения с консенсус. До този момент европредседателството върви отлично. Успяхме да оправдаем всички очаквания към нас", коментира Цачева. Тя обсъди с дамите и проекта на Закона за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица. "Ще се съгласите, че 16-годишните младежи сега се различават от тийнейджърите преди 10 години. Сега децата съзряват много по-бързо. Голяма роля тук имат и социалните мрежи", обясни правосъдният министър и допълни, че текстовете все още се изглаждат с неправителствените организации, но определено има напредък." - в. "24 часа".

"В сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе писменият изпит за заемане на 31 свободни длъжности за "младши прокурор" в районните прокуратури. Общо 860 кандидати бяха допуснати до участие в конкурса, като на писмения изпит се явиха 748 души, съобщиха от ВСС. В 9,00 часа, в присъствието на членовете на двете конкурсни комисии, в аудитория 272 в сградата на Ректората, се изтеглиха: един казус от наказателно-правните науки и един тест по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека. До устен изпит ще бъдат допуснати всички кандидати с оценка над 4.50." - в. "Труд".

Неделните вестници изобилстват от новини, засягащи шофьорите.

"Няколко по-солени глоби за шофьорите нарушители са предвидени в проекта за нов Закон за движение по пътищата. Той бе публикуван за обществено обсъждане в петък. Ако бъде приет вече всеки шофьор, който мине на червено, ще трябва да плати не 100, а 150 лв. Същото увеличение важи и за водачите, които не дадат предимство на пешеходец на зебра. Двойно се увеличават глобите за неправилно паркиране - от 50 на 100 лв. Новост има и в санкциите за превишена скорост. В настоящия закон няма глоба за каране с до 10 км/ч над позволеното. Неофициално пътни полицаи признаха, че те дори давали още 10 км/ч отгоре толеранс, когато настройвали камерите, с които се установяват такива нарушения. В бъдещия закон са предвидени глоби за каране дори с 1 км/ч над позволеното. Така санкцията за шофиране с до 10 км/ч отгоре ще стане 20 лв. Останалите глоби се запазват като в сегашния закон. Източници от КАТ обясниха, че новите камери мерят точно скоростта и отпада сегашният толеранс. Шофьорите ще остават без книжка и ще ходят на изпит не само след като им вземат всички точки. Санкцията важи и при три тежки нарушения. Посочени са 7 такива - движение в насрещното по магистрала или скоростен път, в аварийната лента, шофиране с алкохол над 0,5 промила или под въздействие на наркотици, превишаване с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място, минаване на червено, неспазване на предимство на пешеходна пътека и организиране или участие в гонки. След като остане без книжка за повторяемост на нарушенията, водачът ще може да се яви на изпит. Това обаче ще е най-рано 2 години след отнемането на свидетелството за правоуправление." - в. "24 часа".

"Драстичен скок в броя на шофьорите, заловени да карат с превишена скорост, показват данните на МВР, съобщава bTV. За едно денонощие пътните полицаи са глобили над 7000 хиляди водачи. Това се е случило в рамките на акция "Скорост", която се проведе в средата на седмицата. Операцията е под егидата на европейската мрежа на службите на пътна полиция и се проведе в целия ЕС. Само за година нарушителите са скочили повече от два пъти. За 2016 г. глобените при същата операция са били 2235. На фона на останалите страни в ЕС ние сме в челото на анти класацията. В акция "Скорост" тази година мобилните стационарни и т. нар. камери на триноги са били разположени на повече от 400 места в страната.Технически средства са работили и през нощта." - в. "Сега".

"Стряскаща статистика - над 80% от колите в автоборсите са катастрофирали. След козметичен ремонт масово се продавали автомобили с повредени двигатели, превъртян километраж и липсващи въздушни възглавници. Официална статистика за катастрофите, причинени от неизправни автомобили, няма. Според Института за пътна безопасност обаче всяка четвърта катастрофа се дължи на това. В Асоциацията на вносителите членуват 130 автокъщи. Категорични са, че автомобилите им били в безупречно състояние, а всяка кола минавала през оторизиран сервиз. Не така обаче било в сивия сектор, който държи почти половината пазар. В Дупница определиха обвиненията за нелоялна конкуренция. Най-често срещаните проблеми, според експертите обаче, не били видими - като липсващи въздушни възглавници или превъртян километраж. Затова от Института за пътна безопасност предлагат нов държавен орган да контролира състоянието на старите коли. Прегледът в оторизиран сервиз да бъде задължителен, предоставянето на 6-месечна гаранция и възможност за връщане на автомобила до седмица - също. Практика, отдавна позната в Европа. Съгласен е и бизнесът. Ако даден автомобил е минал през оторизиран сервиз и бъде регистриран, на портала carstory.bg всеки кандидат-купувач може да провери състоянието му." - в. "Стандарт".

"Търговците с авточасти втора ръка трябва да се регистрират в кметството по месторабота на обекта, а предлаганите от тях компоненти ще могат да бъдат само с ясен произход, като задължително трябва да имат и някаква гаранция, предвижда проект за Закон за пътните превозни средства. Той е един от трите, които заменят сегашния Закон за движение по пътищата и беше публикуван за обществено обсъждане вчера. В понеделник предстои общественото обсъждане на трите проекта. Законът задължава търговците за всяка предлагана част да имат данни от кого и кога е купена, както и на кого и кога е продадена. В допълнение трябва да присъства и информация за идентификационния номер на превозното средство, от което е демонтирана. В края на всеки работен ден законът ги задължава да изготвят опис на наличните части и на сключените сделки. Всички данни за частите ще трябва да се съхраняват три години. Регистрацията за извършване на търговска дейност с употребявани части за пътни превозни средства е безсрочна, но при нарушения може да бъде прекратена. Търговията с компоненти за автомобили без регистрация ще се наказва с 5 хил. лева, ако нарушителят е физическо лице, или 10 хил. лева, ако е фирма, се предлага с текстовете. Новите изисквания към търговците на авточасти втора ръка явно целят спиране на кражбите на коли, за да бъдат те продадени на части. От МВР на няколко пъти сигнализират, че те се увеличават непрекъснато, като засегнати са по-старите автомобили. При продажбата на една кола на възраст на части се получават суми, които неколкократно надвишават тези за превозно средство в цялост. "Законово и нормативно МВР не е готово да противодейства на кражбите на коли за продажбата им на части", каза предишният министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди почти три години. Според данните на полицията повече от 80% от кражбите на коли са свързани с повторна продажба на резервни части от тях. Сервизите влизат в регистър, ще декларират какви майстори имат Предложенията за обществено обсъждане Закон за пътните превозни средства предвижда и затягане на контрола върху сервизите. Всички обекти, предлагащи ремонти на пътни превозни средства, ще трябва да се регистрират. Освен това се въвеждат изисквания към материална база и технически специалисти, които трябва да имат. Какви ще трябва да са те, ще се запише допълнително в наредба, която ще се подготви от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. На регистрация, според проектозакона, подлежат освен сервизите за механични ремонти и бояджийски услуги, така и центровете за смяна на гуми, местата за монтаж и ремонт на газови уредби, автоключарите и електричарите. Сред задължителните документите за регистрация е списък с имената на техническите специалисти, които ще работя в обекта, тяхното образование и квалификация. Създаването на регистър на автосервизите е искане на компаниите от сектора, които работят на светло, от години. Последната среща по темата с министъра на транспорта беше в началото на месеца. Като проблеми при сегашната организация се посочват некачествените ремонти, които често водят до катастрофи и укриване на доходи." - в. "Дневник".