„Погват фирмите за отчитане на парно", е челното заглавие на вестник „Труд"

"Топлофикация-София" ще направи пълна проверка на работата на фирмите за топлинно счетоводство. Това заяви вчера кметът на столицата Бойко Борисов след среща със синдикатите в дружеството. "Ще се преразгледат формулите за изчисление, ще се вземат произволни сметки и ще се провери как се съставят те и дали се надписват", обясни той.

Според Генерала в тези фирми се криел най-големият проблем с високите суми за парно, от които се оплакват хиляди столичани. При констатиране на нарушения щяло да се търси начин договорите с топлинните счетоводителида се развалят, без да се плащат неустойки. Проверката ще извърши новият шеф на "Топлофикация София" Наско Михов и екипът му.
В дружеството започва и проверка на всички ремонти и доставки, сключени през последната една година от предишното ръководство.

"Кметът атакува топлинните мерачи", отбелязва вестник "Монитор"

"Трябва да се направи изцяло нова фирма за топлинно счетоводство към "Топлофикация-София, за да може да се контролира нейната дейност", заяви кметът на София Бойко Борисов на среща с новия изпълнителен директор на дружеството Наско Михов.
Кметът разпореди проверка на всички фирми за топлинно счетоводство заради надутите сметки за парно. Той каза, че предстои тотален вътрешен одит на "Топлофикация - София" и ако е нужно ще се прекратят договорите с досегашните фирми за счетоводство. Според столичният кмет е необходимо ежедневно от общинското дружество да се отчитат за дейността си както пред него, така и пред медиите, за да няма тайни. По време на срещата служители на "Топлофикация" се оплакали, че от 1998 година не е имало увеличение на заплатите им, както и че не нямат работно облекло.
Фирмата попада в списъка на тези с над 50% държавна или общинска собственост и само Министерски съвет има право да решава за заплатите на служителите. Борисов е подготвил писмо до министър-председателя Сергей Станишев, в което  настоява "Топлофикация - София" да бъде извадена от списъка на тези фирми. Той подчерта, че лично ще се обади на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, за да внесат заедно това писмо до премиера, до социалния и до финансовия министър и добави, че ще забрави за личностните различия между него и Овчаров, за да даде тон за стабилизиране състоянието на "Топлофикация".
Трябва да намерим начини за това хората да знаят какво плащат, каза новият директор на дружеството Наско Михов Според него, когато хората видят, че няма повече злоупотреби в "Топлофикация-София", тяхното доверие към дружеството ще се върне, а оттам ще се повиши и събираемостта на задълженията.
Проверката ще бъде много тежка, защото искам да изкореня всички корупционни практики в "Топлофикация", каза още Михов. Той обясни, че заедно със Столична община и Министерството на икономиката и енергетиката трябва да се намерят формите и методите, за да се оправи положението в парното. Доколкото съм информиран в момента, дружеството има заеми на стойност 220 млн. лева, но ще ми е нужно още време, за да се запозная със ситуацията, допълни шефът на "Топлофикация". Той бе категоричен, че възможностите за източване на средства ще бъдат анализирани, след това ще бъдат уведомени двамата собственици на дружеството и ще се предприемат необходимите мерки.

"Борисов обяви война на топлинните счетоводители", пише „Стандарт"

Бойко Борисов обяви война фирмите за топлинно счетоводство. Те са виновни за сбърканите сметки за парно. Искам да им прекратим договорите, удари по масата Борисов. Това стана на среща с новия шеф на "Топлофикация" Наско Михов и синдикатите. Вместо досегашните фирми ще се създаде нова, която да е към "Топлофикация", разясни идеята си кметът. Той поиска пълна ревизия на топлинните счетоводители. Нека видим как са правили дяловото разпределение, защо има шокиращи сметки и как са ги писали. И хванем ли ги, че са лъгали, ще им прекратим договорите, при това без неустойка, заплаши генералът.
 Той обяви още, че до дни започва нова проверка в столичното парно. Одитът ще обхване последните 8-10 години управление на фирмата. Ще бъдат преразгледани вече проверените от предишни ревизии договори, новите поръчки и ще се направи инвентаризация. Проверката ще се извърши съвместно от ревизори от министерствата на енергетиката, финансите и общината.
 План как да се вдигнат заплатите на работещите в "Топлофикация" измислиха Борисов и синдикатите. Кметът ще изпрати писмо на социалния министър да извади парното от списъка на фирмите, в които заплатата не може да се вдига. Както "Стандарт" първи писа, работниците заплашиха със стачка заради ниските си възнаграждения. Средната заплата в дружеството е 348 лева. Тя не е променяна от 1998 г. От 10 г. работниците не са получавали и работно облекло.

"Нова болест причинява смърт за 1 ден", съобщава "Монитор"

Супермикроб атакува здрави млади хора  и може да ги убие за 24 часа, съобщава в. "Гардиън". Става дума за MRSA, съкращение от латинското название на стафилокока Мethicillin-resistant staphylococcus aureus, който произвежда токсина Panton-Valentine Leukocidin (PVL) и е резистентен към лекарства. Той се разпространи по света и предизвика смъртни случаи в Европа, САЩ и Австралия. Токсинът PVL разрушава белите кръвни телца, в резултат на което се появяват циреи и други кожни страдания. Ако обаче попадне в отворени рани, той причинява гангренозна пневмония (necrotising pneumonia) - болест, която бързо разрушава белодробната тъкан и завършва със смърт  в 75% от случаите.
Експерти изразяват опасения, че PVL-MRSA ще "завладее болниците", отбелязва британският вестник.  Mариана Морган, микробиолог от Кралската болница в Девън смята, чe опасността е голяма, тъй като супербактерията вече се разпрострaнява извън болниците, а лекарите не са запознати с нейното действие. Това е причината  за големия брой смъртни случаи. Лекарите предписват стандартни антибиотици, но те не убиват новата разноводност на бактерията. PVL-MRSA може да бъде успешно атакувана само с лекарства с тройно действие, които убиват бактерията, унищожават производството на токсина PVL и изхвърлят вече произведеното количество в кръвния поток, казва Морган.
Учените разнищиха механизма на действие на смъртоносния субермикроб, съобщава още "Гардиън".
MRSA е наричана често златният стафилокок. Той е разноводност на стафилококовата бактерия Staphylococcus aureus, устойчива на всички пеницилини, включително и на метацилин. MRSA е открита за първи път във Великобритания през 1961 г. и днес е широко разпространена в болничните заведения, където я наричат "супермикроб". Тя е най-честият причинител на вътреболнични инфекции. Миналата година обаче в САЩ избухна епидемия извън болниците. През юни 2006 г. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщи за взрив на зараза с MRSA при татуиране. В електронното си издание списание Clinical Infectious Diseases съобщава за случаи на разпространение по хетеросексуален път.
През 2004 г. PVL-MRSA отне живота на 18-годишен новобранец. Той почина 3 дни след като одраска крака си на трън по време на тренировка. През декември 2006 г. същата бактерия уби бебе и зарази още 5 в университетската болница в Норуич. В друга болница, според в. "Индипендънт" от 18 декември м.г., от нея са починали една медсестра и един пациент -часове след като по кожата им се появили циреи с размери 3 инча (10 см). Според Агенция за защита на здравето, през 2005 г. в Англия и Уелс са регистрирани 106 случая на инфекция с PVL-MRSA и една потвърдена смърт от гангренозна пневмония, причинена от инфекцията.
Екип от учени от Тексаския университет в Хюстън и Лионския университет във Франция  проведоха изследвания за да установят защо токсинът PVL е толкова смъртоносен. Експериментите са върху мишки, една група от които е вдишвала обикновени златни" стафилококи, а другата - стафилококи, видоизменени така, че да произвеждат PVL. Животните, вдишали обикновения стафилокок, не са развили заболяване. Другите, които са вдишали PVL -MRSA, са развили гангренозна пневмония и някои от тях са загинали за 48 часа. Установено е, че този тип златни стафилококи произвеждат и по-големи количества протеини, причиняващи тежки инфекции и допринасящи за по-бързото разпространение на микробите.
Ръководителката на екипа Габриела Боудън заяви: "Доказахме, че причинителят на гангренозната пневмония е PVL. Сега можем да насочим усилията си към блокиране на неговото действие, например с антитела".
Марк Енрайт, миктробиолог от Имперския колеж в Лондон , казва, че новата разноводност на PVL-MRSA вероятно е еволюирала от разновидност, появила се за първи път през 50-те години на миналия век. Тя е произвеждала PVL, но не е била резистентна към лекарства. "Намираме се в ранните етапи на нова епидемия, която обаче се развива много бързо", каза той.

"Лекуват онкоболни с техника на 60 години", информира  "Труд"

Онкоболните у нас се подлагат на лъчелечение с апарати на повече от 60 години. Това съобщи вчера доц. Лилия Гочева, национална координаторка по лъчелечение към Евросъюза и Международната агенция за атомна енергия. Според доцентката с толкова остаряла и амортизирана апаратура не работят дори лекарите в Албания. По този показател Страната на орлите сериозно ни превъзхождала.

В България има 13 центъра за лъчелечение. Във всеки един от тях има по един апарат, с изключение на центровете в София и Пловдив, които разполагат с по 2. В тях животоспасяващата техника е годна за употреба. Но в останалите градове положението наистина е трагично, добави Гочева. Тя е и началничка на клиника в столичната университетска болница "Царица Йоанна".

"Либия води таен диалог с близки на заразените деца", съобщава вестник "24 часа"

Представители на либийското правителство са започнали тайни преговори със семействата на заразените с вируса HIV деца в Бенгази с цел бързо разрешаване на казуса с 5-те български медсестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено предизвикване на СПИН епидемията, съобщи електронният сайт на в. "Либия днес".
Преговорите започнали преди няколко дни в отговор на европейския натиск над Либия. В тях според анонимни източници участвали висши държавни служители, както и представители на асоциацията на заразените деца, сред които и председателят й Идрис Лага.
Според информацията правителството на джамахирията предложило на семействата да приемат изплащане на парични обезщетения и да се откажат от "независимите си действия спрямо обвиняемите". Това означава, че от роднините е поискано да не се намесват в хода на делото и да не настояват за изпълнение на смъртните присъди за медиците, потвърдени на 19 декември м.г., уточняват източниците, цитирани от изданието.

"Разбиха неонацистки сайт в Карлово", съобщава "Монитор"

Полицията разби неонациски сайт в Карлово. Това стана при специализирана операция на служителите от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и ОДП ­ Пловдив.
Униформените се натъкнали на незаконното съдържание в началото на декември миналата година на интернет страницата http://www.za-bulgarina.hit.bg/. На нея се виждал фотомонтаж на герба на България, потъпкан от нацистки орел и българското знаме с изобразен върху него пречупен кръст.
На сайта били публикувани биографиите на Адолф Хитлер и нацистки военнопрестъпници от Третия Райх. Интернет страницата изобилствала от ксенофобски и расистки пропагандни материали.
В хода на разследването полицаите са открили авторите на сайта. Това са двама младежи от Карлово на 19 и 21 години, които са задържани.
Те членували в местна неонацистка организация, която проповядва върховенство на бялата раса и расова дискриминация. Двамата създали сайта в средата на миналата година.
Единият от създателите на интернет страницата е бил член на парламентарно представената партия "Атака" и по време на последните избори за президент в края на миналата година е бил председател на секционна избирателна комисия в Карлово.
При последвалите обиски в домовете на двамата мъже са иззети компютърни системи, компактдискове с германски военни маршове от Втората световна война и пропагандна нацистка литература. Кориците на книгите били украсени с пречупени кръстове.
Полицията е открила и множество снимки. На част от тях се вижда как членове на въпросната неонацистка група, облечени в паравоенни униформи, нанасят побой на мъже от ромски произход.
На други снимки се вижда как членовете на групата позират пред паметника на Васил Левски в Карлово в нацистки поздрав.
По случая е образувано дело в Окръжна следствена служба ­ Пловдив.

"Васил Филипов преговаря за нови злоупотреби за Овчаров", информира "Новинар"

Ще направя нови скандални разкрития за злоупотреби и корпуция, които са свързани с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Това заяви Васил Филипов, бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз", пред "Новинар" вчера. Ден преди това Софийска градска прокуратура отказа да образува наказателно производство срещу енергийния министър за източване на държавната фирма НЕК чрез близки до него фирми. По жалба на "Новинар" обвинителите образуваха проверка за обръч от фирми около енергийния министър. Тази проверка приключи с мнение, че няма данни за извършено престъпление. Овчаров е чист, заявиха обвинителите. Един от мотивите да не започне разследване е, че Филипов, който е дал информация на медиите, не се е явил на разпит в прокуратурата.

Прокурори не са ме търсили, каза Филипов вчера. В дома на бившия шеф на "Булгаргаз" се обадил полицай от Икономическа полиция, наскоро преместен в София от провинцията. Смешно е на такъв служител да давам информация, след като става дума за министър. Получените по този начин данни могат да се използват за замитане на следи, както нееднократно се е случвало, се възмути Филипов. Трябвало е да се извърши задълбочено разследване от компетентните органи за много голямо ограбване на държавна инфраструктура. Казал съм , че е източван НЕК - като всички минали и бъдещи връзки насочват към фирми, близки до Румен Овчаров, обясни Филипов . Доказателствата за това били в банките, където са били сметките на НЕК през 1996 - 1997 г. Филипов твърди, че националната електрическа компания е източвана по време на правителството на Жан Виденов, когато Овчаров беше енергиен министър, чрез бившата финансова къща 7М. Един от собствениците на брокерската фирма е бил Красимир Георгиев. В момента той е съдружник в компанията "Фронтиер" с майката на бившия шеф на парното Валентин Димитров - Цеца. През фирмата минават всички офсетни програми на Министерството на икономиката и енергетиката. 

"Скандал с имотите на църквата", пише "Станрдарт" 

34 свещеници от Варненската и Великопреславската митрополия осъдиха остро вчера "намесата на външни и нецърковни фактори във финансовите дела на епархията". Свещениците настояват за отстраняване от епархията на Митко Секулов - шеф на "Синодални имоти" в Светия синод и адвокат Веселин Панов. Те двамата злоупотребявали с финансите на църквата и използвали синода за комерсиални цели. Свещениците заявиха, че не желаят случайни лица грубо да злепоставят митрополит Кирил и църквата и затова настояват Епархийският съвет при Варненската и Великопреславска митрополия спешно да вземе мерки по случая.