Стягат примка за топлинните счетоводители", съобщава на челна страница вестник „Монитор"

Столичният кмет Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще стегнат примка около фирмите за топлинно счетоводство в София, които надписват сметките за парно.
Ще помага и Столичната градска прокуратура, която от вчера също разследва фирмите за дялово разпределение за надписани сметки. Това е една от петте стъпки за подобряване състоянието на дружеството, които бяха набелязани на съвместна среща между Бойко Борисов, Румен Овчаров и новия изпълнителен директор на "Топлофикация" Наско Михов вчера.
За да бъде оздравена "Топлофикация-София", са набелязани пет стъпки, посочи Овчаров. Ще бъде определен по един представител на "Топлофикация-София", който ще работи с дадена фирма за топлинно счетоводство. В момента в София има 12 фирми за дялово разпределение.
Така общо 12 представителя на топлофикационното дружество ще следят работата на топлинните счетоводители.
При проверките на фирмите за дялово разпределение ще участват експерти на общината и на Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ).
Ще бъдат проверени обществените поръчки и договорите, сключени след одита на финансовото министерство от средата на 2006 година.
С проверките и на прокуратурата на фирмите за топлинно счетоводство и с общия одит, който ще се направи на "Топлофикация", този път няма да се получи разнобой между институциите, коментира Бойко Борисов. В момента и общината, и държавата имаме шанс с една проверка да свършим тази работа, поясни още кметът след срещата си с Румен Овчаров.
Освен фирмите за дялово разпределение на топлоенергията, ще бъдат проверявани и обществените поръчки и договорите, сключени след одита на финансовото министерство от средата на 2006 г. Проверките ще бъдат извършвани както от прокуратурата, така и чрез общ одит на държавата и общината.

„Погват топлинните счетоводители", съобщава „Новинар"

Софийската градска прокуратура ще проверява столичните фирми за топлинно счетоводство, съобщиха вчера от там. Обвинителите са се самосезирали от публикация в столичен вестник, според който те са неконтролируеми и никой не може да каже как образуват високите сметки за парно.
Проверката се извършва за няколко престъпления. Едно от тях е даването на неверни данни за количеството, качеството или вида на произведеното с цел да се облагодетелстват финансово. Другото престъпление, което обвинителите ще проверяват, е дали фирмите за топлинно счетоводство не правят услуги със завишени цени. Ще се проверяват и шефовете на фирмите, които притежават контролни функции върху работата на подчинените си, но не са ги упражнили по една или друга причина. Ако се окаже, че директорите имат вина за надутите сметки за декември на столичани, те могат да лежат в затвора до три години.
Ръководството на "Топлофикация София" ще избере човек, който персонално ще отговаря за всички фирми за дялово разпределение, се разбраха Румен Овчаров и Бойко Борисов, който дойде на крака при министъра в сградата на министерството му. Двамата собственици на столичното дружеството и новият изпълнителен дирекор на "Топлофикация" Наско Михов обсъдиха състоянието, в което се намира в момента дружеството. Набелязани са били 5 съвместни стъпки - за повишаване заплатите на служителите, за подкрепа на ръководството и извършване на пълен одит на всички договори и обществени поръчки, сключени от "Топлофикация" от последната проверка миналата година досега. Експерти на министерството и на общината ще участват в пълна проверка на фирмите за топлинно счетоводство. Този път няма да се получи разнобой между институциите, ние сме дали своята подкрепа на изпълнителния директор и на общите управителни органи, за да могат да работят, каза Борисов в отговор на въпрос на "Новинар". Другият вариант е да продължим да се заяждаме публично и "Топлофикация" да фалира, от което ще загубят най-вече гражданите, обясни кметът. До общото събрание на акционерите на дружеството в петък ще бъдат обсъдени възможностите да се обяви конкурс за избор на консултант, който да предложи варианти за технологичното преструктуриране на "Топлофикация".
Интересът към дружеството е голям и затова сме единодушни, че трябва да го подготвим добре за приватизация, каза Борисов. Френската компания "Далкия" да изкупи дълга на "Топлофикация" към "Булгаргаз", ще предложи Иван Нейков, общински съветник от квотата на СДС днес на бюджетната комисия в СОС, стана ясно също вчера. Има и други кандидати да изкупят дълга, каза Овчаров. Ако се приемел такъв вариант, двата собственика трябва да одобрят избора на компанията, уточни министърът. "Газпром", който се интересува от приватизацията на "Топлофикация София", вероятно е един от кандидатите за дълга, коментираха запознати.

„Вальо Топлото проговорил", пише още „Новинар"

Вальо Топлото е дал 1,5 млн. лева на двама общинари и на министър, за да не бъде уволнен през 2005 г. по предложение на СДС в Столичния общински съвет, съобщи Васил Филипов, бивш директор на "Булгаргаз", в предаването "Коритаров Live" по Нова телевизия вчера. Според него бившият шеф на "Топлофикация" проговорил пред следствието.
Валентин Димитров съобщил, че е дал по 500 000 лева на Мичо Райковски, водач на червените общински съветници в СОС , на Пламен Илиев и на енергийния министър Мирослав Севлиевски, за да не подкрепят отстраняването му от управлението на топлофикацията.
"Чанта с пари била предложена от Димитров на Надежда Михайлова, тогава лидер на сините, за да съдейства те да оттеглят предложението си за уволнението му, като я предупредил, че ако не приеме парите, ще ги занесат на министъра на енергетиката Мирослав Севлиевски", обясни Филипов. Тогава представителят на държавата не подкрепи отстраняването на Димитров от управата на топлофикация. Никога не съм виждал Валентин Димитров, опитът да бъда оклеветен не е за първи, нито за последен път, коментира Севлиевски. Глупости няма да коментирам, пък каза Мичо Райковски.

„Парното в София по-скъпо от Берлин", е водеща тема за вестник Труд

Парното в София излиза по-скъпо, отколкото в Берлин! Това е показала проверка на "Труд" в два двустайни апартамента в столиците на България и на Германия.
За парно и топла вода в жилище от 67 кв. м в Берлин се плаща общо 600 евро, или близо 1174 лева за година. В сумата влиза и таксата за топлинното счетоводство. За подобен апартамент в софийския жк "Младост" обаче годишната сметка гони 1300 лева. Средната месечна заплата в Германия е около 2800 евро, а у нас - 380 лв.
Софийската апелативна прокуратура вчера разпореди на Софийската градска прокуратура да започне проверка за евентуално извършено престъпление с топлинното счетоводство.

"Либия отхвърля натиска на ЕС и САЩ за българките", отбелязва "Монитор"

ЕС може да играе позитивна роля по делото срещу осъдените медици, а не да упражнява натиск върху Либия.
Това каза адвокатът и експерт по въпросите на джамахирията в престижния британски Кралски институт за международни отношения "Чатъм хауз" Саад Джебар в интервю за Си Ен Ен.
На въпрос какво влияние върху либийското правителство могат да имат европейските външни министри за присъдата той отговори: "По отношение на натиска не могат да имат никакво. По отношение на практически въпроси ЕС може да помогне, тъй като те са част от тръста, който основа фонда за решаване на този въпрос. С други думи има фонд, основан с участието на Либия, ЕС, САЩ и България".
Затова ЕС може да играе позитивна роля, а не да оказва натиск, който ще бъде отхвърлен от Либия, обясни експертът.
Най-добрият начин, чрез който ЕС и САЩ могат да помогнат, е да се захранва и финансира този фонд, за да бъде отворен медицински център и да се помогне на децата, които още страдат, посъветва Саад Джебар.
Правителството на Либия няма да направи нищо, докато правната система не изпълни задачата си, каза още той.
Според него след решението на Върховния съд на Либия ще може да се произнесе и Върховният съвет по правосъдието на страната.
"Либийците няма да допуснат никой да постави под въпрос съдебната им система, но следващата фаза е много, много важна, затова ЕС, САЩ и България трябва да се въздържат от провокативни изявления", коментира Джебар.
В същото време българският анализатор Владимир Чуков каза, че резолюцията на Европейския парламент по въпроса за българските медицински сестри и палестинския лекар е най-силният натиск, който досега е бил упражняван върху либийската държава.
Но според него в Триполи все още не могат да осъзнаят много важния факт, че от 1 януари 2007 г. България е страна - членка от Европейския съюз.
В интервю за БНТ Чуков каза, че потвърждаването на смъртните присъди до голяма степен се е дължало на неблагоприятно стечение на преструктуриране на вътрешнополитическото пространство в Либия.
Той напомни, че преди няколко дни изтече информация от един сайт, който се поддържа от Бенгази, там, където живеят по-голямата част от роднините на заразените деца.
Съобщено беше, че либийското правителство е започнало преговори с роднините на заразените деца, определят се принципите на обезщетение и респективно либийското правителство оттук насетне да има пълна свобода на действие по СПИН делото.
Според Чуков идеята е роднините да бъдат елиминирани веднъж завинаги. "Нека да го кажем директно - ако роднините бъдат елиминирани от процеса, обвивката ще остане изцяло политическа, т.е. двете правителства ще трябва да седнат и да се договорят, така че най-безболезнено, най-достойно да приключи тази криза", каза анализаторът.
Ако либийското правителство елиминира роднините от процеса, ние ще можем да преговаряме с реформатори, които очевидно са наясно със ситуацията, пред която Либия е изправена в Европа, добави той.

"Кунева положи клетва като комисар", отбелязва "Новинар"

Българският еврокомисар Меглена Кунева положи вчера клетва като член на Европейската комисия, отговарящ за защитата на потребителите. Това стана на тържествена церемония в Съда на европейските общности, който заседава в Люксембург. Тя се закле пред председателя на съда Василиос Скурис. Церемонията се състоя в Голямата зала в централната сграда на съда "Томас Мор." На нея присъстваха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу и всички 27 членове на съда. Заедно с Кунева клетва положи и румънският комисар Леонард Орбан, който ще отговаря за езиковото многообразие.

"Обезщетенията за Околовръстното двойно по-скъпи от строителството", пише "Труд"

Може би двойно повече средства са необходими за обезщетяване на терените, отколкото за самото строителство при разширението на Южната дъга от Околовръстното на София. Това заяви пред журналисти вчера шефът на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ) Веселин Георгиев.
Досега правителството отпусна 12,1 млн. лв. за обезщетения на собствениците по отсечката от 4,7 км между Сименово и Драгалевци. Цената на самото строителство по договор е 39,2 млн. лв. с ДДС.
Към 2000 г. терените по трасето са били общински и отговорността за високата цена е на Общинския съвет, каза Георгиев. Според него, след като имотите са станали частни, върху тях е било извършвано застрояване с нередовни книжа.

"Започва процесът срещу трафикантите на български бебета", съобщава "Новинар"

В разположеното край Париж градче Бобини започна съдебният процес срещу 56 души, обвинени в трафик на български бебета във Франция, предадоха световните агенции.
Днес около 40 от обвиняемите, които според Франс прес са членове на ромската общност във Франция, започнаха да дават показания. Те са заподозрени, че са купили бебета от български майки, намиращи се в затруднено положение, и са се представили за техни родители.
Общо 56 души - 41 родители, 11 посредници, 2 биологични майки и 2 предполагаеми сводници ще трябва да свидетелстват до 2 февруари пред съда в Бобини.
Според следствието става дума за 22 деца, купени през периода от юли 2001 до юни 2005 г. от френски семейства, които или не можели да имат собствено поколение, или децата им страдали от генетични увреждания. Купувачите плащали между 5000 и 7500 евро.

"Учени дават нова надежда за болните от рак", информира "Монитор"

Български учени са включени в Европейски екип, който разработва ново оръжие в борбата срещу рака.
Този път специалистите се прицелват в гените, които позволяват туморите да се разрастват неконтролируемо в човешкото тяло.
Два независими екипа от учени са открили начин да „изключват" гените в туморните клетки, които стимулират разпространението на рака. Въпреки че изследванията са все още в начален етап, за новия метод вече се смята, че има потенциала да стане една от най-важните крачки в борбата срещу онкологичните заболявания.
Лекарите често определят рака като генетично заболяване, заради ролята, която играят гените при неконтролируемото размножаване на раковите клетки и разрастването на туморите. Новаторският метод използва молекули рибонуклеинова киселина (РНК), за да „заглуши" или да „изключи" ключови гени, за които се знае, че въздействат при нарастването на туморите. По сходни проекти работят два екипа учени - в университета Оксфорд и в град Тюбинген в Германия.

"Евроспецове погват 31 фирми за мляко и месо", пише "Труд"

Групата европейски експерти от Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) пристигна в България и уточни програмата, по която ще бъдат проверени преработвателните предприятия от млечния и месния сектор. Това съобщиха вчера от земеделското министерство.
Мисията от Брюксел ще инспектира 31 наши предприятия,които са получили благословия от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), че са готови да продават продуктите си на европейския пазар. Това са половината от 60-те фирми, които досега притежаваха лиценз за евроекспорт. 29 от предприятията са отпаднали по различни причини, изтъкват от ДВСК. Някои от тях имат несъответствие с европейските изисквания за качеството на суровината, други са били в ремонт.
Проверяващите от ДВСК са спрели работата във фирми, които според тях се разминават със стандартите на Брюксел за оборудване, сгради, както и за невъведена система за проследяемост на производствения процес. Това бе предвидено още преди Нова година от министър Нихат Кабил, който каза, че ако ДВСК спазва буквата, ще затвори всички предприятия.

"Проверяват бъдещите евродепутати за чисто минало", информира "Новинар"

Неправителствени организации започват кампания "За чист Европейски парламент-България 2007", съобщи вчера социологът Васил Къдринов, който е сред инициаторите. Целта е сред нашите евродепутати да няма корумпирани управници, сътрудници на ДС, кредитни милионери или богаташи, чиито приходи са с неясен произход. Кандидатите за евровота ще се проверяват по 6 критерия - дали са сътрудничили на бившата ДС, дали срещу тях има обвинения в корупция и злоупотреба с власт, дали има данни за конфликт на интереси по повод заемана длъжност, дали има несъответствие между официално обявените приходи и демонстрирания стандарт на живот, дали кандидатът е собственик или съдружник във фирми със задължения към държавния бюджет, както и дали е преминавал няколко пъти от една партия в друга.

"Депутатски съпруг вини Филчев за поръчково дело", съобщава "Монитор"

Съпругът на депутатката от НДСВ Теодора Дренска - Цанко заяви вчера, че делото срещу него, е политическа поръчка, която бившият главен прокурор Никола Филчев е изпълнил. Депутатският съпруг в момента е обвиняем по дело за ДДС-измами, което се води в Софийски градски съд.
Той обясни, че повдигнатите му обвинения са атака в резултат на указания от бившето ръководство на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той не изключи и възможността атаката да е и към съпругата му, която е била адвокат по дело, засягащо финансови интереси за около 10 млн. лв.
Дренски заедно с още четирима души бе подведен под наказателна отговорност заради опит за източване на ДДС. Според обвинението групата се опитала да изтегли 180 400 лв. от държавния бюджет, използвайки документ с невярно съдържание.
"Не разбирам как прокуратурата установи, че съм изготвил документ с невярно съдържание, след като СГС и Върховният административен съд го приеха", добави още депутатският съпруг.
Дренски твърди още, че този съдебен процес се води заради "едно много голямо друго дело, по което нищо не е доказано". В Благоевград и в Провадия делата му били разследвани четири и половина години от НСБОП, но са били прекратени от прокуратура, след като не се е установило нищо. "Тези следствени действия бяха подновени без никакви нови доказателства", обясни депутатският съпруг.
Вчера делото бе отложено за пореден път, тъй като един от подсъдимите - Васил Василев, не се яви в съдебната зала. Досега процесът бе отлаган няколко пъти, защото друг подсъдим - Ангел Маргаров, бе в тежко здравословно състояние след претърпяна автомобилна катастрофа.
По този повод Цанко Дренски заяви, че е против отлагането на делото и е бил готов да даде обяснения пред съда още на първото заседание.
Следващото насрочено заседание по процеса ще бъде през март.