Съботните вестници съобщават за предупреждението на ЕК, че независимостта на българската съдебна система е застрашена.

"Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни - членки на ЕС, от Източна Европа като България, Унгария, Полша и Румъния, заяви днес европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от "Асошиейтед прес", предаде БТА. Тя предупреди, че тази тенденция може да навреди на доверието между държавите от съюза. "Предизвикателствата пред върховенството на закона се увеличават в някои страни във време, когато необходимите реформи на съдебната система са омърсявани с изключително политизирани дебати", отчете еврокомисарят по правосъдието. Йоурова отбеляза, че гражданите и компаниите в тези държави, най-вече в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият натиск и вмешателство се засилват. Това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса, подчерта тя. Еврокомисарят каза, че "ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие". Йоурова говори при представянето на проучване за това как гражданите на страните членки на съюза възприемат съдебната система, предаде "Франс прес", цитирана от БТА..." - в. "Дневник".

"Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отхвърли възможността мониторингът върху съдебната система на България да отпадне до края на мандата на комисията Юнкер, който приключва наесен... "Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система", каза тя в Брюксел. "Все още има конкретни неща, които трябва да бъдат направени, конкретни базови мерки, конкретни цели да бъдат постигнати. Особено такива, които са свързани с устойчивостта и необратимостта", добави Йоурова. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе изразил преди време надежда, че механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния би могъл да отпадне до края на мандата на тази Европейска комисия... Йоурова отбеляза в петък още, че общественото усещане за независимостта на съдебната система е намаляло в около три пети от всички държави-членки на ЕС, които са най-вече в Източна Европа. Това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса, подчерта тя. Йоурова предупреди, че "ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие". Тя говори при представянето на проучване за това как гражданите на страните членки на съюза възприемат съдебната система. Възможността за политическа намеса или политически натиск е основната причина за усещането за липса на независимост на съдилищата и съдиите, сочи проучване на Евробарометър. "Виждаме, че намесата или натиска от страна на политиците, е основната причина за липса на усещане за независимост и от страна на гражданите, и на фирмите. Най-малко 7 от общо 10 души, които оценяват независимостта на тяхната съдебна система, я определят като лоша именно заради това", каза Йоурова. Тя добави, че в тази връзка наблюдава с голяма загриженост последните промени в румънското законодателство. Като други проблемни страни в тази насока тя открои Полша и Унгария..." - в. "Сега".

"Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни членки на ЕС от Източна Европа като България, Унгария, Полша и Румъния, заяви днес европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от Асошиейтед прес. Тя предупреди, че тази тенденция може да навреди на доверието между държавите от съюза... Йоурова отбеляза, че гражданите и компаниите в тези държави, най-вече в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият натиск и вмешателство се засилват. Това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса, подчерта тя. Йоурова предупреди, че "ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие". Според анкетата хърватите са на първо място в ЕС по съмнения в независимостта на националната съдебна система. 76 процента от гражданите на страната определят положението с независимостта на хърватската съдебна система като много или доста лошо. Следват словаците (60 процента), българите (58 процента) и испанците (55 процента). 50 процента от гражданите на Полша - страна, срещу която Европейската комисия заведе процедури заради спорната съдебна реформа - нямат доверие в националната съдебна система..." - в. "Стандарт".

Вестниците напомнят и за трагичната годишнина от аварията в Чернобил.

"Ръководството на БКП начело с Тодор Живков скрива от българското общество аварията в съветската АЕЦ в Чернобил през 1986 г. Престъпното мълчание довежда до това, че хората, поставени в информационно затъмнение, не могат да предприемат елементарни мерки за своята и на семействата и животните си защита. В същото време след аварията Пето управление на ДС - Управление за безопасност и охрана (УБО), се грижи подобаващо за комунистическата върхушка като в специална лаборатория проверява храната и напитките, предназначени на висшето партийно ръководство, които разнася в домовете им в защитени от радиация контейнери. Под натиск от Москва официално съобщение за аварията е направена с няколко дни закъснение, когато вече радиационният облак е минал над територията на България. Тодор Живков, който е генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет, престъпно мълчи. След аварията замълчава и тогавашният министър-председател Георги Атанасов. През 1990 г. Главната прокуратура завежда дело за бездействието на комунистическото управление след атомната авария. Живков обаче не е сред обвиняемите. През 1993 г. Върховния съд признава за виновни и осъжда по делото "Чернобил" бившия вицепремиер Григор Стоичков и Чавдар Шиндаров, бивш главен санитарен инспектор, на по две години лишаване от свобода за неспазване на нормите за радиационна защита, като с това са допуснали опасност за населението в България при аварията на съветската атомна електроцентрала през 1986 г." - в. "Дневник".

"...Въпреки че световните медии гъpмят по темата, Бългаpия е в пълно инфоpмационно затъмнение. Няма никакви съвети към населението. На Пъpви май, cамо четиpи дни cлед аваpията, cе пpовежда тpадиционната манифеcтация. Партийните и държавните ръководители начело с Тодор Живков бодpо маxат от мавзолея. Инфоpмиpаните за аваpията бългаpи масово кyпyват йод. Върви мълвата, че за управляващия елит се доставя специална храна от чужбина. Реално единствен военният министър ген. Добри Джуров взима някакви конкретни мерки. Той издава заповед, с която забранява войниците да бъдат хранени с прясно месо и зеленчуци. Вместо тях им се дават консерви и замразено месо..." - в. "24 часа".

"33 години след аварията лекари спорят за точния брой на жертвите - данните варират между 6000 и 100 000... Смята се, че пикът на заболяванията е бил 20 години след аварията, тоест през 2006 г. През 2012 г. един от лекуващите лекари на българския национал Стилиян Петров обяви, че той се е разболял от левкемия именно заради чернобилския облак... Стилиян е израснал в Монтана, която е била по-силно засегната от радиоактивните дъждове, бил е на 6 години и се е разболял горе-долу 20 години след аварията, като в семейството му няма други случаи на рак и може да се търси външна причина за него. Знае се също така, че в Монтана радиоактивността през 1986 г. е 1000 до 1300 пъти над нормата..." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават също, че е потвърдена присъдата на Ахмед Муса по делото срещу 13-те имами.

"Върховният касационен съд е потвърдил присъдата на Апелативен съд - Пловдив от 1 година затвор за Ахмед Муса Ахмед по делото срещу 13-те имами за радикален ислям. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Пазарджик, предаде БГНЕС. Така общото наказание за Муса става 4 години, тъй като той има предишна 3-годишна условна присъда по подобни обвинения..." - в. "24 часа".

"От прокуратурата съобщиха още, че служители на съдебна охрана вече са задържали Ахмед Муса, за да бъде приведено в изпълнение наложеното му наказание и той е в пазарджишкия затвор. По делото за радикален ислям бяха обвинени 13 имами в проповядване на антидемократична идеология. Окръжният съд в Пазарджик наложи ефективна присъда само за Ахмед Муса, а на останалите бяха наложени глоби. Делото бе разгледано от Апелативен съд - Пловдив, който потвърди присъдите. Заради ефективното наказание само Муса имаше право на обжалване във ВКС. Оттам върнаха делото за преразглеждане на Апелативен съд и след повторното произнасяне на присъдата в резултат на новоназначени поредица от експертизи, сега тя е потвърдена отново и става окончателна..." - в. "Стандарт".

Съдебният казус с Лютви Местан също е сред тематичните акценти.

"Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще заведе дело за квалифицирана клевета заради изнесените от Главната прокуратура данни, че от 2013 г. до сега има 15 нарушения за превишена скорост. Според него това са манипулации, свързани с времето, когато той е бил председател на ДПС, информира БНР. Той отрече да е виновен за катастрофата край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе. В момента се обмисля дали да бъде поискан отвод на водещите прокурори по делото за тежкия инцидент, за който Местан е обвиняем. Лютви Местан свика медиите на Разпети Петък, защото останал изумен от твърденията на говорителя на Главната прокуратура. Отрече да е извършвал пътни нарушения през цитирания период и да е плащал глоби за тях. "Самите те знаят, че през този период, в който са извършени тези нарушения, аз ни за секунда не съм управлявал превозно средство. Ако прокуратурата успее да докаже, че това са нарушения, извършени от мен, аз ще поднеса извинение и никога повече няма да си искам книжката обратно", каза Местан. "Но какво ще направи прокуратурата, ако не е в състояние да докаже това, ако се окаже, че е излъгала", каза още той. Местан поиска главният прокурор да разпореди проверка кой е извършил нарушенията - дали той или други лица, шофирали коли, собственост на ДПС. Той изрази съмнения за преднамереност при изграждане на образа му в медиите. "Не мога да стана съучастник в добре премислен сценарий за изграждане на злодея - убиец на дете, само защото това би обслужило нечии политически интереси с оглед на статута ми на председател на партия ДОСТ". В Кърджали Местан обясни защо проговаря 13 дни след катастрофата. "Лъжите и квалифицираните клевети обаче набраха такава скорост и се разгърнаха в такъв мащаб под специалния надзор на прокуратурата, че мълчанието ми вече е недопустимо". Местан каза, че страда за смъртта на бебето, но е категоричен, че няма да поема чужд грях или вина." - в. "Труд".

"Срещу мен се води преднамерена кампания, тенденциозно ми се създава образа на убиец на едно невинно дете. Скърбя за бебето, но не мога да допусна да бъда обвинен неоснователно. Това обяви днес на пресконференция в Кърджали лидерът на ДОСТ Лютви Местан, пише Блиц. Брифинга предаваше на живо във фейсбук Евгени Михайлов, известен режисьор от близкото минало, едно от лицата на демокрацията, който преди две години припозна партията на Лютви Местан. Повод за изявлението на бившия председател на ДПС стана тежката катастрофа с негово участие при която загина шестмесечно бебе. Лютви Местан обяви, че иска да разсее манипулации и лъжи, които се мултиплицират около този тежък инцидент преднамерено и тенденциозно. Неверни са твърденията на единия от родителите на пострадалото при катастрофата семейство, че съм стоял в колата си и съм отказал да помогна на пострадалите. Този човек пристигна на мястото на инцидента, след като пострадалите бяха вече откарани в болница, обясни Местан. Той е категоричен, че няма разумно обяснение, как кола, която е престроена в дясното платно по посока Кърджали, е ударена не отляво, а от дясната страна? От ляво моята кола е абсолютно непокътната, ударен бях челно-дясно от автомобила, който идва от Кърджали по посока Маказа. Но почти всички медии избраха най-лесното - да представят катастрофата като причинена от мен. Две трети от медиите показваха стрелка за посока, че колата идва от Маказа и пътува към Кърджали, а ситуацията беше точно обратната. Така се внушава грях. Моята кола се обърна от удара на 90 градуса, а платното, в което се движеше Юсеин със семейството си, остана свободно, въпреки че моята кола е изместена почти три метра. Никоя медия не отрази, че платното на Юсеин остана свободно, и празно, това беше истината. Но експертите трябва да установят, защо Юсеин е напуснал неговата лента, като е навлязъл в моето и се е ударил в колата ми. Важно е да се изясни и с каква скорост се е движел другият участник в катастрофата. Важен е и фактът, че от неговия автомобил няма дори и сантиметър спирачен път. За мен нещата са ясни, но няма да ги коментирам и ще изчакам експертите да си свършат работата. Надявам се да не бъдат подложени на натиск, но ме изпълват съмнения, заяви Местан. Подозренията му идвали от изявлението на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, че от 2013 година на Местан са били съставени няколко акта и фишове с глоби за превишена скорост. Информацията им била подадена от Пътна полиция. Това е клевета за, която се носи наказателна отговорност и аз ще я потърся. От 2013 година нямам извършено нито едно нарушение на Закона за пътищата. В продължение на 4 години бях със статут на охранявано лице от НСО и дори за една секунда не съм управлявал превозно средство, това е протоколирано, не съм се качвал зад волана, за да е възможно да съм карал с превишена скорост и да съм имал нарушения. Когато чух тази клевета, изпаднах в огромно изумление, но успешно беше създаден образът на рецидивиста Местан. Питах съпругата си, брат си, племенника си, дали когато са карали автомобила ми, не са им налагани наказания от КАТ. Но те бяха категорични, че нямат нарушения, а освен това от 2015 г. аз нямам кола. През този период, за който ме изкарват рецидивист на пътя бях председател на ДПС. Подадох молба до КАТ, с искане да ми предоставят всички фишове и актове, които уж са ми съставили. Имам обаче предполагаемо обяснение - най-вероятно от КАТ са засекли коли на ДПС собственост и преписват нарушенията им на мен като лидер. Колите са били управлявани от моите заместници и техни шофьори. Когато се регистрират тези нарушения, те се изпращат до собственика. Възможно е да са изпратени до ДПС като собственик, защото заради тези фалшиви нарушения ми е взета отново книжката. Аз ще заведа дело за клевета, независимо коя е институцията, която манипулира обществото и ми създаде този зловещ образ. Имам призив към главния прокурор - да разпореди проверка дали нарушенията, за които ме обвинява говорителят му Румяна Арнаудова, са извършени от мен като физическо лице или от други лица, които са шофирали коли на ДПС. Искам още да се провери, кои са били шофьорите, кой е платил актовете и фишовете, настоява лидерът на ДОСТ. Той разкри и една любопитна подробност за водача на другия автомобил. "Вижте профила на Юсеин във фейсбук, там има качени кадри, които той си е направил сам и се хвали как изпреварва на непрекъсната линя, как кара със 170 км. в час. Тези кадри ще изчезнат сигурно след часове, защото неговите адвокати ще го посъветват. Но истината е, че аз не съм отнел предимство, бях си в платното. Чувствам се невинен и заради това обжалвам всички мерки, които са ми наложени, като неоснователни. Искам непреднамереност, честност и обективност от разследващите, ще окаже пълно съдействие", декларира Местан." - в. "Стандарт".

Евроизборите неизменно са сред актуалните теми.

"Спазени са всички изисквания както на Закона за обществените поръчки, така и нашите решения с приетите технически спецификации и условия за машинното гласуване. Не би следвало нашето решение да бъде отменено, т.е., то е законосъобразно. Но все пак нека оставим преценката на съда - да реши дали всичко е спазено като процедура или не". Това коментира пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев относно жалбата, подадена в ЦИК вчера, която оспорва процедурата по избор на изпълнител на машинното гласуване. По думите му още вчера жалбата е окомплектована и изпратена към Върховния административен съд. "Надявам се, че максимално бързо ще бъде разгледано делото", каза Андреев. По думите му към 30 април договорът все още няма да е подписан. Той е сигурен в процедурата, но чак след като ВАС даде своето становище, тогава може да се сключи договорът. Според него това няма да повлияе на срока за доставяне на машините. Андреев отбеляза, че нито при използването на машинно гласуване, нито при обработката на резултатите от хартиените бюлетини няма предаване на данни по интернет. Отчитането на резултатите и целият изборен процес не са подложени на влиянието на интернет средата и възможността от евентуални намеси, категоричен е той. Говорителят на ЦИК посочи още, че към момента ЦИК не е сигнализирана от районните избирателни комисия за проблеми с липса на предложения от партии и коалиции за попълване на съставите. Той подчерта, че до последния момент е възможно тези хора да бъдат сменяни в определени ситуации. "В ЦИК тече процесът на подготовка и обсъждане в работните групи на методическите указания за секционните избирателни комисии. Нашето намерение е максимално скоро да бъдат приети тези методически указания и своевременно да бъдат раздадени на районните избирателни комисии, така че в момента, в който стартира обучението на секционните избирателни комисии, те да имат всички необходими материали. ЦИК смята да използва и онези интерактивни методи чрез нашия обучителен портал, където са качени всички материали с оглед практическото обучение и упражнение. Отделно от това при обучението на районните избирателни комисии ще наблегнем на някои основни моменти в процеса - новостите, които са въведени в изборния процес", обясни Андреев в предаването "Преди всички"." - в. "24 часа".

"Сексистки коментари по време на сесия на Европейския парламент, сбиване, разпит на Марк Зукърбърг, гневни забележки от страна на Жан-Клод Юнкер. Медийният партньор на EurActiv Euroefe припомня няколко любопитни момента от осмия мандат на Европейския парламент. На 1 октомври 2014 г. Европейският парламент бе на косъм да блокира номинацията на испанския еврокомисар за климата и енергетиката. Магел Ариас Канете трябваше да се извини за сексистки коментари и да разясни въпроси около евентуален конфликт на интереси заради миналото му в петролния сектор. За да го направи, той бе принуден да продаде дяловете, които имаше в две петролни компании. Неговата съпруга, синът му и деверът му все още са акционери или дори членове на въпросните компании. Една кавга, която не завърши добре На 6 октомври 2016 г. евродепутатът Стивън Улфи, който тогава бе фаворит за ръководния пост в Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), бе приет в болница в Страсбург след сбиване по време на партийна среща в кулоарите на пленарното заседание на Европейския парламент. Снимката на Улфи, лежащ в безсъзнание на пода на Парламента, бързо стана популярна в интернет. Сексистки коментари През март 2017 г. полският евродепутат Януш Корвин-Мике защити разликите в заплащането между мъжете и жените по време на пленарно заседание, обосновавайки се с думите, че "жените са по-слаби, по-малки и по-слабо интелигентни". Той бе санкциониран преди да напусне поста си. Сбогом на "родителите" на Европа На 1 юли 2017 г. световни лидери като израелският премиер Бенямин Нетаняху, руският премиер Дмитрий Медведев и бившият президент на САЩ Бил Клинтън пристигнаха в Страсбург, за да отдадат почит на бившия германски лидер Хелмут Кол, ключова фигура за европейската интеграция. Той почина няколко дена преди Симон Вейл, първия председател на Европейския парламент и символ на европейския феминизъм и антисемитизма. Гневът на Юнкер Присъствието на едва 30 от всички 751 евродепутати в Европейския парламент по време на реч на малтийския премиер Джоузеф Мускат на 4 юли 2017 г. накара председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да отправи остри критики към Европарламента. "Ако господин Мускат, премиер на Малта, бе госпожа Меркел или господин Макрон, залата щеше да е пълна. Европейският парламент е отвратителен, много жалък", каза Юнкер. Извиненията на Зукърбърг В реч на 22 май главният изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг се извини пред евродепутатите за скандала с "Кеймбридж аналитика" без обаче да даде конкретен отговор на нито един от въпросите, които му зададе политическото ръководство на Европейския парламент. #Metoo През октомври 2018 г. група служители на Европарламента създадоха блог MetooEP, в който жертви на сексуален тормоз или сексистко поведение в институцията да могат анонимно да разказват историите си. В отговор Европарламентът предприе мерки, за да предотврати подобни случаи на тормоз. Спорно изказване за Мусолини На 13 март 2019 г. председателят на Европейския парламент Антонио Таяни трябваше да се извини за думите си за диктатора Бенито Мусолини. "Не споделям политическите му убеждения (...) но ако трябва да сме честни, Мусолини направи пътища, мостове, сгради, спортни съоръжения, той преустрои толкова райони в нашата Италия. Като цяло не смятам управленската му дейност за положителна, но бяха свършени някои неща", каза той, но после обясни, че става въпрос за недоразумение. "Винаги съм бил убеден антифашист Фашистката диктатура, расистките закони и смъртта, която причиниха, са най-мрачната страница в италианската и европейската история", допълни Таяни." - в. "Дневник".