104 са монтираните стационарни контролни точки за събиране на тол такси и винетки по автомагистралите и първокласните пътища, обяви регионалният министър Петя Аврамова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Общо 200 са новите и дооборудвани стационарни контролни точки, където от Електронната система за събиране на пътни такси вземат пари от шофьорите на база време (винетка) и на база изминато разстояние (тол). 

Петя Аврамова няма да чака изборите, за да обяви цените на ТОЛ таксите

Петя Аврамова няма да чака изборите, за да обяви цените на ТОЛ таксите

За МРРБ изборите не са важни, по - важна е пътната реформа

"19 са новите съоръжения, които ще контролират за платена пътна такса на магистралите. По пътищата първи клас са монтирани 85 стационарни контролни точки, от които 23 са нови и 62 дооборудвани.

По второкласните пътища са разположени 64 рамки (36 нови и 28 дооборудвани), а по третокласните - 32 контролни точки (22 нови и 10 дооборудвани)", се казва в текста. 

От "Капш Трафик Солюшънс" ДЗЗД, които са изпълнител на системата за тол-такси предадоха на 16 август 2019 г. на АПИ 200 стационарни контролни точки. Съгласно договора, до 9 февруари 2020 г. изпълнителят следва да дооборудва с камери още 95 съществуващи трафик рамки, от които около 50 са на автомагистрали

До 650 млн. лева от тол такси годишно очаква Аврамова

До 650 млн. лева от тол такси годишно очаква Аврамова

Приходите от е-винетки до края на 2019 г. - не по-малко от 400 млн. лева

105 мобилни екипа следят от началото на 2019 г. за платени електронни винетки. 

Функцията на т.нар. портални рамки е единствено контролна и информацията от тях се използва за установяване на нарушителите. На рамките няма да се плаща тол такса и няма да се продават маршрутни карти.

След въвеждането на тол системата АПИ ще предлага маршрутни карти по познатите канали за продажба на електронни винетки - на сайта www.bgtoll.bg, от мобилното приложение, на терминали за самотаксуване и на около 50 гишета (в областните пътни управления и на ГКПП "Кулата", "Калотина", в близост до "Капитан Андреево" и "Дунав мост" при Русе и при Видин), на които ще се плаща в брой.

Маршрутни карти ще се предлагат и в пунктовете за продажба на националните и европейски доставчици на услуга с отчитане на изминато разстояние, с които АПИ има договори. 

АПИ подписа с нова фирма за събиране на тол такси и винетки

АПИ подписа с нова фирма за събиране на тол такси и винетки

“Конкорд Смарт Инфраструктура” АД иска да продава електронни винетки и тол продукти

Проект на дигитална карта с тестовото покритие на пътища с тол такси е представена на членовете на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние към министъра на регионалното развитие и благоустройство.

След като МС одобри покритието на пътищата, за които ще се плаща тол такса от камионите, дигиталната карта ще бъде предадена на националните и европейски доставчици на услуги на база изминато разстояние - тол, които имат договори с АПИ, се казва в отговора на МРРБ.