Половин Хасково остана без вода. Причината е повреда на водопровод, обясниха от ВиК-Хасково, цитирани от БНР.

Работи се по отстраняването на аварията и до края на деня ще бъде възстановено водоподаването.

Жителите се оплакват от непрекъснати аварии.

"Няма вода. Трябва да се сменят водопроводите, канализации, иначе авариите ще бъдат все повече и повече, докато не гръмне цялата ВиК инсталация. Уранът си е като бонус към цената на водата", оплакват се местните.

От близо три години водата е забранена за пиене и готвене заради завишените количества на уран. Предвидените нови съоръжения все още не са пуснати в експлоатация.

От днес водата в село Бориславци вече е годна за ползване. Там беше забранена от 2017 година - също заради наднормени количества на уран.

Кризата с урана във водата в Хасково продължава

Кризата с урана във водата в Хасково продължава

Проблемът ще се реши най-рано догодина

Припомняме, скандалът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково гръмна в началото на април месец 2017 година. Тогава излязоха на яве не само повишените стойности на отровния елемент във водопроводната система, но и имаше обвинения от страна на БСП, че и предишното правителство на ГЕРБ е знаело за опасността, но не е уведомило населението от страх от недоволство и намаляване на предизборните резултати.

Тогава здравните власти в Хасково увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври 2016 година, но това е останало скрито.

Тогава в 44-то Народно събрание бе сформирана и специална временна комисия, която да разследва случая, включително и източникът на уран във водата.

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

На много от местните хора им излиза скъпо да ползват минерална вода за всичко

В началото на месец юни 2017 година от областната администрация в града съобщиха, че стойностите на уран във водата в Хасково са в допустимата норма и режимът на водата беше отменен.

Две седмици по-късно обаче от Регионалната здравна инспекция в Хасково информираха, че в четири проби от питейната вода на Хасково е установено повишено съдържание на уран. Тогава властите забраниха използването на чешмяната вода за питейни нужди.

Граждани в Хасково обмислят да си строят частна канализация

Граждани в Хасково обмислят да си строят частна канализация

Канализация липсвала в половин Хасково