БАБХ продължава проверките за доброволно умъртвяване на свине в личните стопанства в 20-километровата зона, в които има свинекомплекси. Проверките се в областите Добрич, Бургас, Пловдив и Сливен, съобщава БНТ.

6 месеца е карантинния период, в който не трябва да се развъждат нови животни, а глобите ще достигат до 1000 лева. Продължава блокада на пътя Сливен- Ямбол, протестират и в Първомай.

Вчера е започнало умъртвяването на животните в свинекомплекса, които са 17 500, коментира кметът на Свищов Генчо Генчев. Снощи е транспортиран и последният камион с умъртвени животни. Близо 2000 животни вече са загробени - сукалници и подрастващи. Мястото за загробване е извън територията на Българско Сливово и са спазени всички мерки за достъп до нея. 99% са унищожените животни в личните стопанства в общината.

По думите на комисар Николов от МВР-Велико Търново на мястото на свинекомплекса са изградени две КПП-та, дежурството на полицията е 24-часово, осъществява се контрол на превозните средства и лицата, които влизат в свинекомплекса. За момента няма регистрирани нарушения, каза още комисар Николов.

Забранени са тържищата и пазарите на всички животински продукти, като започва масова проверка на пазарите на територията на община Свищов. Общината е закупила дрон и термо камера, с която нощем се правят обходи за наличие на диви свине.

Засилени са мерките за сигурност около частното ловно стопанство край хижа "Здравец" до Пловдив, където седмица там са открити две заразени с чума животни. Полиция проверява превозните средства.

БАБХ влиза в лични стопанства и търси живи прасета за евтаназия
Обновена

БАБХ влиза в лични стопанства и търси живи прасета за евтаназия

Загубите от чумата за целия сектор ще са милиарди, коментират експерти

Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която забранява лова в районите, инфектирани с африканска чума.

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство "Искър", Самоковско. Беше обявено бедствено положение и в Свищов.

Трите свинекомплека в Русенско чакат 1,5 млн.лв. компенсации за загробването на животните и за дезинфекция. Между 300 и 600 хиляди лева ще получи всеки един от засегнатите индустриални комплекси за дейностите по ликвидирането и загробването на животните.

Преди това стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.

На среща с кметовете от област Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща свиневъдите да бъдат компенсирани с 300 лв. на двор.

След това Корнелия Нинова заяви, че с 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората.

Припомняме, че заразата порази три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две диви прасета в Пловдивско.

Следващият ден - 31 юли бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма. Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Дезинфекцират отбивките за отдих на АМ "Марица"

Дезинфекцират отбивките за отдих на АМ "Марица"

Заради разпространението на чумата по свинете