3000 лв. е струвала четиридневната спасителна акция на Витоша, при която бе издирван 21-годишният Тодор, съобщава БиТиВи.

Припомняме, че младежът се изгуби в неделя, докато изкачваше Черни връх. Малко след 12.00  часа вчера Тодор Тумбев бе открит от планинските спасители на Българския Червен кръст. Той е намерен около заслона "Дивият бик" по южния склон на Витоша. Момчето било в добро здравословно състояние.

Човешкият живот е най-важен за спасителите. Често трудът им остава на заден план.

Четиридневната акция обаче струва много. Първоначалната сума за издирване е 90 лв. по ценоразпис. Акцията за едно денонощие - малко над 700. По 40 лева се таксува всеки следващ час. Това прави близо 3000 лв. за четири дни.

Ръководителят на софийския отряд на Планинската спасителна служба (ПСС) Павел Павлов обясни, че отделно има разходи за гориво, високопроходими автомобили. Те правели една сериозна финансова сума. Той посочи, че нямат точен разчет, но със сигурност става въпрос за няколко хиляди лева.

Ако пострадалият няма планинска застраховка, сам трябва да плати разходите.

Павел Павлов коментира, че като си прави планинска застраховка, нуждаещият се от помощ не вижда как спасителите покриват разходите по силата на застрахователния договор.

За срок от 3 до 365 се сключва планинската застраховка. Колкото по-кратко - толкова по-евтино. Спасителите са на мнение, че за 30 лв. на година туристите могат да си спестят хиляди в случаите като този на изгубилия се Тошко.