10 от най-посещаваните заведения за обществено хранене в Банско са поставени под постоянно наблюдение, което ще рече - с физическо присъствие на служители на НАП, съобщиха от агенцията.

Това е част от течащата акция на данъчните по зимните курорти. Целта е не само да се събират глоби, но и да се действа превантивно, увериха от НАП. "Целта на кампанията тази година е насочена по скоро към промяната на поведението на бизнеса, а не толкова към налагане на санкции", заяви директорът на териториалната дирекция в София Илиана Христова.

Данъчни и полиция усилено проверяват зимните курорти

Данъчни и полиция усилено проверяват зимните курорти

Ще има и скрити проверки

По време на акцията инспекторите са обърнали особено внимание и на ски-гардеробите и ски съоръженията в Банско, Добринище, Разлог и Баня.

Причината е, че именно на тези места се регистрират и най-драстичните нарушения. Изловен е например ски-гардероб, работил без наличие на фискално устройство. Затова инспекторите са поискали запечатване на обекта.

Още един обект в Банско също ще бъде запечатан. Причината при него е неиздаване на дневни отчети от фискалния апарат.

Възстановяването на работата на запечатаните обекти може да стане само чрез Административен съд и след плащане на наложените санкции.

От НАП съобщиха, че са направени 62 проверки само за първите два дни от зимната кампания в Банско. Целта е да се сравняват оборотите, отчитани за минали периоди със сегашните. При наличие на съществени различия, фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия.

Още един основен приоритет на екипите ще бъдат проверките на апартхотелите в Банско. Те ще стават чрез фиктивна резервация в интернет, тоест един вид "контролна покупка". Инспекторите ще се представят за клиенти и ще проверяват на място.

Стартират проверките по зимните курорти

Стартират проверките по зимните курорти

Масово не плащат извънреден труд на работниците в хотелите и ресторантите

В хода на кампанията предстоят и нощни проверки по заведенията, които ще се осъществяват съвместно със служители на полицията.

Инспекторите от софийската териториална дирекция извършват контрол и в Боровец. Там обаче засега е регистрирано едно нарушение - разлика между данните на фискалното устройство и наличните пари в касата на бистрото.

Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим, обявиха от НАП.