Общинският съвет в Хасково гласува отпускането на още 100 хиляди лева за закупуване на минерална вода за училища, детски и социални заведения, съобщи БНР.

От над две години водата в Хасково е забранена за пиене и готвене заради завишени количества на уран, а новите съоръжения за чиста вода не са пуснати в експлоатация.

С гласуваните 100 хил. лева разходите за минерална вода надхвърлят един милион лева, поясниха от общинския съвет.

Продължава кризата с водата в Хасково

Продължава кризата с водата в Хасково

Бави се въвеждането на новите съоръжения в експлоатация

Общинските съветници недоволстват, че за две години не може да се направят пет кладенци и да ги пуснат, а за същия период е построен Дунав мост при Русе.

Според тях това е липса на каквато и да е държава и на каквито и да е работещи институции.

Новите кладенци, от които трябваше да потече чиста вода, са готови, но не са пуснати в експлоатация, обясниха от Общината. Като причина за забавянето те посочват неуредени санитарно-охранителни зони, което е задължение на ВиК.

Борисов нареди проверка на строежа на новите питейни кладенци в Хасково

Борисов нареди проверка на строежа на новите питейни кладенци в Хасково

Обектите ще се проверяват от екипи на МРРБ, АДФИ, ДНСК и ВиК

Припомняме, че на 5 февруари тази година стана ясно, че разследват къде са парите, определени за водата в Хасково.

Скандалът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково гръмна в началото на април месец 2017 година. Тогава излязоха на яве не само повишените стойности на отровния елемент във водопроводната система, но и имаше обвинения от страна на БСП, че и предишното правителство на ГЕРБ е знаело за опасността, но не е уведомило населението от страх от недоволство и намаляване на предизборните резултати. Тогава здравните власти в Хасково увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври 2016 година, но това е останало скрито.

В началото на месец юни 2017 година от областната администрация в града съобщиха, че стойностите на уран във водата в Хасково са в допустимата норма и режимът на водата беше отменен.

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

На много от местните хора им излиза скъпо да ползват минерална вода за всичко