Недостигът на места в столичните ясли и детски градини е сред най-сериозните проблеми, с които всеки от софийските райони се сблъсква. Това заявяват от "Демократична България" в своя официална позиция.

Те изразяват безпокойство, че в продължение на години Столичната община така и не е предложила адекватен план за справяне с проблема.

От над десетилетие темата придобива актуалност около всяка кампания за записване в детските заведения, след което отшумява, за да се поднови с нова сила на следващата година, изтъкват от партията.

Те посочват, че липсата на места в детските ясли и градини неизбежно се превръща в проблем и на бизнесите и цялата софийска икономика и оказва негативно влияние върху прираста на населението.

Според тях ситуацията се утежнява допълнително и от това, че част от недостига засяга местата в предучилищните групи, които са задължителни по закон.

По тази причина районните кметове от "Демократична България" предлагат терени за сгради на ясли и детски градини за всеки район в София. Те са групирани в няколко направления.

И в частните детски градини в София нямало достатъчно места

И в частните детски градини в София нямало достатъчно места

Капацитетът им бил за едва 200 деца

Общински терени над 2000 м² за детски градини

· В район "Триадица" такъв терен има в кв. "Манастирски ливади - изток", кв. 40, с начало на строителството - 10.06.2020 г.

· В район "Лозенец" такъв терен има в кв. "Кръстова вада", кв. 35, строи се, с пусков срок 10. 2020 г.

· В район "Студентски" такива терени има в ж.к. "Малинова долина", кв. 61, кв. 62, кв. 63 и кв. 34.

· В район "Слатина" съответните терени са в м. "Христо Ботев", кв. 45 (готов проект) и кв. 27А.

· В район "Овча Купел" такива терени има в а) Овча купел 1 (в момента се строи заведение за 6 групи, очаквано приключване - 2021 г.); б) Горна Баня (готов проект за 6 групи); в) старата част на Овча купел; г) Овча Купел 1 - кв. 103, кв. 103 г, кв. 104 и кв. 11.

· В район "Красно село" терените са: а) в ж.к. "Красно село", кв. 294; б) в ж.к. "Бели брези", кв. 39.

Общински терени над 8-9000 м² за училища

· В район "Студентски" такива терени има а) в ж.к. "Малинова долина", кв. 49; б) в ж.к. "Студентски град", кв. 26.

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Приети са 9102 деца

Частни терени, отредени по ПУП за детски градини и училища

Отчуждаването на терените трябва да стане, преди да са изтекли сроковете за прилагане на плана, поясняват от ДБ.

· В район "Триадица" такива терени има а) в кв. "Манастирски ливади - изток" (за училище), кв. 51 (за училище), кв. 57 (за училище), кв. 51 (за ДГ), кв. 42 (за ДГ), кв. 34 (за ДГ), кв. 77 (за ДГ); б) в кв. "Кръстова вада - запад" - кв. 90 (за училище, с възможност и за ДГ), кв. 20 (за ДГ).

· В район "Лозенец" такива терени има а) в кв. "Витоша" - кв. 87 и 81, както и кв. 74; б) м. "Кръстова вада", кв. 121.

· В район "Студентски" такива терени има а) в ж.к. "Малинова долина - изток", кв. 136; б) в ж.к. "Витоша ВЕЦ-Симеоново", кв. 10 (за училище).

· В район "Слатина" съответните терени са в м. "Христо Смирненски", кв. 90Б и кв. 92.

· В район "Овча Купел" такива терени има в м. "Подлозище" и в м. "Манилов дол". · В район "Средец" такъв терен има на ул. "Цар Иван Шишман".

Възможности за пристройки

Дворове на съществуващи училища и детски градини, в които могат да бъдат изградени допълнителни сгради или корпуси.

· В район "Триадица" такава възможност има в кв. "Стрелбище" (към 35 СДЯ) и към 126 ОУ (да се изгради самостоятелен корпус за 1 клас и предучилищни групи, на мястото на стара постройка).

· В район "Лозенец" възможностите са за а) дострояване на 193 ДГ с нов корпус за 75 деца (готови проекти) и б) дострояване на 23 ДЯ с нова сграда.

· В район "Красно село" а) в момента се прави реконструкция на 124 ДГ (за 4 групи) - очаквано приключване 09. 2020 г.; б) предстои разширяване на 8 ДГ с нови 2 групи (от планираните 4 на 6) с осигурено финансиране; в) разширяване на 31 ДЯ в ж.к. "Хиподрума" (предвидено в инвестиционната програма на СО, но не знаем дали и кога ще започне строителство; г) в терена към 124 ДГ има възможност за изменение на ПУП и предвиждане на разширение на ДГ.

Детски градини на партери и в офисни сгради иска да строи Фандъкова

Детски градини на партери и в офисни сгради иска да строи Фандъкова

10 нови детски градини се строят в София

Нови филиали в общински сгради

Възможността да бъдат създадени нови филиали на детски градини и ясли във вече съществуващи общински помещения/ сгради.

В район "Триадица" такава възможност има в кв. Гоце Делчев (за 2 яслени групи, с осигурено финансиране).

· В район "Средец" такива възможности има а) на ул. "Иван Вазов" (потенциал 2 яслени групи); б) в общински имот, където има настанени общински служби и има варианти за преместване (потенциал за 1 до 3 яслени групи); в) в триетажна общинска сграда в момента ползвана за други общински и държавни нужди и има варианти за освобождаване на един или два етажа (потенциал за 2 до 3 яслени групи); г) в двуетажна сграда с частична частна и общинска собственост (потенциал за 1 група, може да е филиал на съществуваща ДГ); д) в имот с общинска и частична държавна собственост (подходящ за строеж на филиал с 2 до 3 групи).

· В район "Овча Купел" възможностите са а) ремонт на сграда за общностен център в старата част (3 групи); б) в Горна Баня, основен ремонт (или събаряне и нов строеж) на съществуваща стара сграда, след промяна на предназначението (8 групи).

· В район "Красно село" - съществуваща общинска сграда с предназначение за ясла, която в момента се ползва като дневен център.

Терени без регулация

В части, в които не е приложена регулация, да се възложи план по чл. 16 по ЗУТ, за да се предвидят с плана терени за училища и детски градини, като чрез плана терените ще бъдат придобити от Столичната община.

· В район "Триадица" такава възможност има в част от кв. "Кръстова вада" - кв. 74, кв. 99, кв 115, кв. 116, кв. 136, кв. 131 (за училище и детска градина).