Ще търсим отговорност лично от Бойко Борисов по всички политически начини, ако Георги Гергов се превърне в мажоритарен собственик на Пловдивския панаир. 

Така коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов липсата на кворум в извънредната сесия на пловдивския Общински съвет, който трябваше да реши собствеността на местния панаир.

По информация на ДБ на сесията не се е явил нито един от съветниците от ГЕРБ, въпреки че именно председателят на Общинския съвет Александър Държиков от ГЕРБ е предпочел тя да се състои на 3 януари.

На сесията присъстваха депутатите от "Демократична България" Ивайло Мирчев и Христо Иванов, който посочи, че се е явил, тъй като казусът ще се превърне в престъпление спрямо Пловдив, както и в проблем от национално значение.

Ако съветниците от ГЕРБ, БСП, ДПС и част от БЗНС "Ал. Стамболийски" препотвърдят съгласието си от края на миналата година, бизнесменът, почетен консул на Руската федерация и руски гражданин, Георги Гергов ще стане собственик на 79% от панаира, напомнят от ДБ.

От партията посочват още, че Варна държи 28% от акциите на панаира, но прие сделката на Гергов да ги замени с дял в "Пълдин туринвест", с което той става пълноправен акционер на Панаира.

Съдът замрази вписването на промени в капитала на Пловдивския панаир

Съдът замрази вписването на промени в капитала на Пловдивския панаир

Решението е окончателно

Това е трето гласуване по казуса. Първият път "ЗА" гласуваха само от групата "Автентична лява БСП". До обрата в позицията на ГЕРБ се стигна след като Георги Гергов предложи да дари на Община Пловдив 2% от акциите и 6 декара от площта на изложението "Международен панаир - Пловдив" за изграждане на Опера в града. Желанието му бе удовлетворено с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, местната БСП, двама от ЗС "Александър Стамболийски" и двама независими съветници - от ДПС и НФСБ.

От "Демократична България" заявяват, че са внесли предложение против окончателното подаряване на Пловдивския панаир и финализиране на "кражбата на века". Партията събира и подписи за ново общинско заседание по казуса на 9 януари, ден преди предстоящото Общото събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест" АД, за да се предотврати предоставянето на Пловдивския панаир на Георги Гергов.

ДБ призова да спре прехвърлянето на Пловдивския панаир на Георги Гергов

ДБ призова да спре прехвърлянето на Пловдивския панаир на Георги Гергов

Йордан Иванов иска от парламента спешно да бъде осъществен контрол

Ако окончателното харизване на Пловдивския панаир бъде допуснато, това ще бъде перфектната илюстрация за връзката между руското влияние и корупцията у нас, посочва Христо Иванов.

Според председателя на "Демократична България" в местния Общински съвет Веселина Александрова докато ЕС конфискува имоти на представители на режима на Путин, общинските съветници на евроатлантическата партия ГЕРБ подаряват за празниците 350 дка от Пловдивския панаир на почетния руски консул в града.

По информация на БНР граждани за пореден път се събраха на протест пред сградата на градския парламент, като посочват, че няма да обслужват корпоративните интереси на Георги Гергов.

"Въздържал се е равно на Гергов продал се!" - гласи надпис на техен плакат.