Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир "Бели Искър", за да се запознае с резултатите от водолазния оглед, който "Софийска вода" АД извършва периодично.

Зам.-изпълнителният директор на "Софийска вода" АД Станислав Станев увери министър Димитров и директора на Дирекция "Управление на водите" в МОСВ Илияна Тодорова, че при водолазния оглед е установено, че всички съоръжения в язовира са в изправност. Язовир "Бели Искър" продължава да подава необходимите водни количества за захранването на гр. Перник.

Към момента 3-те язовира са със степен на запълване над 80% от общия си обем, съответно яз. "Искър" е пълен на 83,67% (548,219 млн. м3), "Бели Искър" - 80,69% (12,168 млн. м3), и "Панчарево" - 82,57% (5,338 млн. м3).

Ревизоро работи за всички, но едни го харесвали, други му казвали: „мутра“

Ревизоро работи за всички, но едни го харесвали, други му казвали: „мутра“

Докато аз съм министър вода ще има, увери Емил Димитров

Припомняме, че Перник беше на воден режим близо 7 месеца, след като нивото на язовир "Студена" стигна до критичен минимум.

Режимът беше въведен ноември миналата година и беше съпроводен с граждански протести, арест на бившия екоминистър Нено Димов и изграждане на нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който докара софийска вода до града.

Припомняме, че на 16 юни бяха направени и последните тестове на новия водопровод.

От миналата година област Перник е в криза, след като бедствено положение бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.