В последните дни кметът Йорданка Фандъкова обърна внимание на проблемите в Столичния градски транспорт, но не виждам никакъв резултат от тази нейна извънредна активност. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по повод срещата на кмета с представителите на синдикатите и днешния й отговор на писмото на протестиращите шофьори.

В общите приказки на кмета личи опит за замазване на проблемите, смята той и допълва, че ако намеренията й да реши въпроса са били сериозни, е щяла да обещае конкретен срок.

Това симулиране на дейност от страна на управляващите в Столичната община с цел бавене и поредно замитане на проблема под килима за никого не е полезно, недоволства Паргов.

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Времето за решаване на проблемите изтича, предупреждават те

Той посочи, че ще поиска от заместник-кмета по финанси и транспорт Дончо Барбалов информация от всички депа в Столичните транспортни дружества за неизпълнените курсове от графика поради липса на шофьори. Искам да знам дали е вярно, че шофьори от градския транспорт са наказвани с глоби заради самоотлъчка, ако откажат да се явят на работа в определения им по график почивен ден, обясни председателят на БСП - София.

Паргов пита и как ще бъдат защитени правата на протестиращите шофьори, които не са членове на двата синдиката.

Той се надява, че на следващото заседание, насрочено за 13 март, ще бъдат поставени ясни срокове за работата по решаване на проблемите - подобряване на санитарно-битовите условия на крайните спирки, оптимизация на разписанията и достатъчно време за почивка на шофьорите между отделните курсове, подобряване на работата в сервизите, както и месечни и седмични графици за работа и почивка, които осигуряват задължителните по Кодекса на труда почивки.

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Според кметицата недостига на шофьорите води до извънреден труд

Паргов посочи, че все още очаква да получи поисканата информация за положените от шофьорите часове извънреден труд през първите два месеца от годината.

Припомняме, напрежението в сектора ескалира през последните седмици, след като от "Спаси София" подадоха сигнал до Главна инспекция по труда и омбудсмана заради редовната практика шофьори и ватмани от столичния градски транспорт да полагат извънреден труд в нарушение на Кодекса на труда.

От БСП не закъсняха и също поискаха пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества в София

Дни по-късно столични ватмани излязоха с жълти жилетки в знак на протестзаради лошите условия на труд и извънредното работно време.

От своя страна четирите дружества на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) в столичния градски транспорт обвиниха за създалото се напрежение "политици и съмнителни НПО-та".

Паргов пък изрази мнение, че увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт с 10% няма как да компенсира недоволството им от отвратителните санитарно-битови условия на труд.

Водачи от градския транспорт в София настояват Фандъкова да ги чуе

Водачи от градския транспорт в София настояват Фандъкова да ги чуе

Призовават да се спре с пиарът на техен гръб