Неприятно и тревожно е назначаването на архитект Влади Калинов за нов директор на ДНСК.

От инициативния комитет "За Лозенец" са останали неприятно изненадани от решението на министъра на регионалното развитие и благоустройството, за което са разбрали по време на среща с главния архитект на София Здравко Здравков и инвеститорите на небостъргача "Златен век" фирма "Артекс".

Арх. Влади Калинов загуби поста си, след като бе уволнен от кмета на София през 2019 г. след като не установи нарушения на терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Фандъкова поиска и получи оставката на шефа на строителен контрол

Фандъкова поиска и получи оставката на шефа на строителен контрол

Заради терасата с барбекю на Пламен Георгиев

Въпреки че от ИК "Лозенец" от години настояват за смяна на началника на ДНСК арх. Несторов заради неговата предубеденост и бездействие по казуса със небостъргача "Златен век", назначаването на арх. Калинов на негово място е още по-притеснително и поради дългогодишната му обвързаност с Направление Архитектура и градоустройство на столична община още от времето на издаване на разрешението за строеж на сградата през 2007 г. и на издаването на заповед през 2017 г. за съществени изменения, които превръщат сградата - жилищна.

Според ИК "Лозенец" трудно можело да се очаква обективност от страна на новото ръководство на ДНСК по казуса, който предизвика силно обществено недоволство.

От комитета отново опровергават тезата, че с решението си ВАС се произнася, че строителството на "Златен век" е законно. Съдът се е произнасъл единствено върху заповедта на ДНСК за временното спиране на строителството заради технически отклонения, а не върху разрешението за строеж.

ВАС също даде зелена светлина за строежа на "Златен век"

ВАС също даде зелена светлина за строежа на "Златен век"

Касационната инстанция потвърди отмяната на спирането на строежа

Те припомнят и законовия спор дали поправката "Артекс" има обратно действие, дали тя удължава срока на разрешението за строеж или той е изтекъл през 2017 г. и реализираното след това строителство е незаконно.

"В нарушение на дадените от първата касация указания, съдебният състав на АССГ е разсъждавал относно това дали разрешението за строеж от 2007г. е загубило правното си действие, тъй като този въпрос е неотносим към правния спор."

От решението на последна инстанция става ясно, че тепърва следва ДНСК да се произнесе относно срока на разрешението за строеж и законността на продължаващото строителство на "Златен век".

От ИК "Лозенец" са убедени, че грешките и обвързаностите на старата власт не се поправят с повишаването на компрометирани от предишните управляващи служители.

ИК "Лозенец" продължава борбата срещу "Златен век" въпреки ВАС

ИК "Лозенец" продължава борбата срещу "Златен век" въпреки ВАС

Проектът е паметник на корупцията, според инициативния комитет

А "Артекс" днес са започнали да строят отново, посочват от ИК "Лозенец".

На 6 април 2019 г. от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

Припомняме и че след срещата миналата седмица в МРРБ бе решено Държавната инспекция да започне още една проверка. Решението бе последвано от изявление от страна на строителя "Артекс". 

"Артекс" плаши със съд в Страсбург при ново спиране на строежа на "Златен век"

"Артекс" плаши със съд в Страсбург при ново спиране на строежа на "Златен век"

Дружеството призовава служебното правителство да не допусне нови незаконосъобразни действия