През почивните дни по Великден от КПП-тата на Ловеч са върнати 992 автомобила, съобщиха от община Ловеч.

Данните бяха съобщени на заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в общината.

"Върнатите шофьори са само от седемте КПП-та на община Ловеч, като някои граждани са желаели да напуснат територията по причини, които органите на реда не са счели за основателни", заявиха от местния щаб.

От общината са впечатлени от 10 000 подадени декларации, т.е. 10 000 автомобила за четири дни, които на практика са влезли/излезли от община Ловеч, преминали през седемте КПП-та. За същия период полицията е съставила 132 акта за установяване на административно нарушение. Община Ловеч е съставила три акта и има 10 предупредителни протокола, съобщи кметът Корнелия Маринова.

Арестуваха за 72 часа мъж, влязъл в София въпреки забраните

Арестуваха за 72 часа мъж, влязъл в София въпреки забраните

Обвиняват го, че минал неправомерно през КПП

От РЗИ-Ловеч информираха, че до вторник сутринта има 133 души под карантина. В тази група са и 61 международни шофьори, които след пътуване се поставят задължително под карантина, а след нея тръгват отново на път.

"На практика броят на хората, които са под карантина, не е по-малък. Само през последните четири почивни дни 71 души от територията на ловешка община, които бяха под карантина, излязоха от 14-дневния срок. Имаме още нови 25 или без международните шофьори, в момента 72 души са под карантина", уточни кметът на Ловеч.

Ловчанлии нямат основание да се притесняват за радиационния фон, съобщиха от щаба в Ловеч. Общината измерва по три пъти на ден на три различни места радиационния фон и всичко е в границите на нормалното, увери Корнелия Маринова. 

Разследват жена, преминала през КПП без да е на работа този ден

Разследват жена, преминала през КПП без да е на работа този ден

Обвинението - декларация с невярно съдържание

Повод за тази информация е извънредната пресконференция на НОЩ в понеделник, 20 април, късно вечерта. На нея увериха, че няма повод за притеснение заради разгорелия се на 4 април в близост до АЕЦ "Чернобил" пожар

 НИМХ успокоява: Няма опасност от радиация над България

НИМХ успокоява: Няма опасност от радиация над България

Брънзов: Ако има опасност ще информираме обществото

От МВР информираха, че имало нарушения на правилото за носене на маски на лицето, което е задължително на публични места, но глобите принудили хората да поставят маски на лицата си. "Патрулите са установили две групи на младежи, които с автомобилите си се събират, говорят си, правят среднощни разходки. Снети са им данните и вече се знае кои са те", увери главен инспектор Златин Михайлов.

В късните часове, обикновено около хранителните магазини, се наблюдават групи от хора, които се събират. Кметът Корнелия Маринова лично е участвала в разпръскването на няколко такива групи, за последно в село Дойренци.

На заседанието бе докладвано, че: "други младежи по селата си уреждат срещи, за да играят мач или някаква друга спортна игра. Това се наблюдаваше основно през последните почивни дни.".

Разгледан е и случая с масовото заразяване от коронавирус в плевенското шивашко предприятие. Там е работила само една жена от Ловеч, но тя не е пътуваща, информираха от общинското заседание.