Кметът на община Борован иска оставката на директора на Центъра от семеен тип, заради кадрите с насилие над деца, съобщава БТВ. Към момента и управителят на дома и възпитателката, заснети в клиповете, са в болнични.

Случаите са поне от пет години, но властите твърдят, че сигнали за тях не са получавали. След разговори с децата става ясно, че те не са се оплакали, защото са се страхували. От персонала, включително и част от непълнолетните обитатели, казаха, че служителката, която присъства в записите, също е била провокирана.

Нов случай на насилие над деца в център за настаняване от семеен тип

Нов случай на насилие над деца в център за настаняване от семеен тип

Румяна Арнаудова: Може да се помисли за увеличение размера на наказанието

В центъра има освен деца без родители и такива, които са с противообществени прояви. Бягствата от училище и дома са всекидневие, а миналата година има два случая на непълнолетни момичета, които са родили.

"За мен по-нормално е да реагираш на момента и да предотвратиш такъв конфликт, това насилие над дете, а не да стоиш отстрани и като съучастник да правиш клипчета, които после да пускаш в медиите", коментира Мария Търнавска, директор на "Социално подпомагане" - Враца.

Припомняме, вчера районната прокуратура в гр. Бяла Слатина е започнала незабавна проверка на Центъра за настаняване от семеен тип - с. Борован.

Припомняме, става въпрос за видео запис на управителя на центъра Людмила Петрова, която бие, скубе и обижда едно от децата. На кадрите Петрова нарича едно момиче от центъра - "смрад". Самата Петрова призна за случилото се пред екип на "Господари на ефира".

Родители протестираха срещу насилието в детските градини

Родители протестираха срещу насилието в детските градини

Според протестиращите поставянето на камери е част от решението

В последните седмици лавина от случаи с насилие от детски заведения заляха медиите. Районната прокуратура в Габрово вече образува досъдебно производство за това, че в Габрово, в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания са били изтезавани малолетно лице и непълнолетно лице.

По другият случай в Детска градина "Брезичка" в Бургас, Районна прокуратура - Бургас също образува досъдебно производство.