В Пловдив е установен търговец, предлагащ енергийния прах за смъркане Wildkraut Energy Sniff. Той ще бъде санкциониран по Закона за защита на потребителите, информират от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

В съобщението се посочва, че според получената от производителя на информация основната съставка със стимулиращ ефект е кофеин. Продуктът съдържана аминокиселината таурин и растението Гуарана, в което също има кофеин. Предозирането с енергийния прах, самостоятелно или в комбинация с други продукти, съдържащи кофеин, има неблагоприятни ефекти върху централната нервна система, като безсъние, възбуда и тревожност. То се отразява и на сърдечно-съдовата система, като води до ускорен пулс, повишаване на артериалното налягане, ритъмни нарушения и др. От КЗП изтъкват, че рискът от сърдечно-съдови ефекти е по-висок при физическа активност и при лица със съпътстващи сърдечно-съдови заболявания.

Забраняват продажбата на енергиен прах

Забраняват продажбата на енергиен прах

Т.нар. "енергиен сниф" се изтегля от пазара

На базата на събраната до момента информация Комисията за защита на потребителите потвърждава становището си, че продуктът не е безопасен по смисъла на Закона за защита на потребителите и следователно той застрашава здравето и безопасността на потребителите. КЗП апелира всички закупили този продукт да преустановят незабавно неговата употреба и призовава всички търговци да спрат продажбата и да изтеглят от търговската мрежа опасната за здравето субстанция.

Действията на КЗП срещу разпространението на енергийия прах Wildkraut Energy Sniff продължават.

Припомняме, че ВМРО подаде сигнал в прокуратурата срещу певицата Диона, заради клип в който тя рекламира енергиен прах, внушавайки употреба на наркотици. Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на потребителите (КЗП), стартираха съвместна работа за оценка на общата безопасност и допустимостта им на пазара.

МЗ разпореди проверка на търговските обекти, предлагащи т.нар. енергиен сниф. Прокуратурата също подхвана казуса с енергийните прахчета.