Четири месеца след пожара в Драгоманското блато птиците още не са се върнали напълно, съобщават от Сдружение за дива природа "Балкани".

Те посочват, че поради недостатъчното валежи през зимата и ранната пролет нивото на водата е много ниско. Това означава, че условията в местообитанието не са оптималните за птиците, които обичайно обитават влажната зона.

Редовните наблюдения в района показват, че мигриращи птици се спират за почивка тук, но рядко се наблюдават гнездящи двойки.

Засега от Сдружението отказват да правят категорични изводи, защото гнездовият сезон е все още в разгара си. Освен това липсата на растителност през февруари, март и април е улеснил наблюдението на птици във влажната зона в сравнение с минали години, когато тръстиките служат за укритие на орнитофауната. Това означава, че абсолютният брой на наблюдаваните птици може да е по-малък от обичайното.

Пламна Драгоманското блато

Пламна Драгоманското блато

Подозират бракониери

След пожара над 1 150 души са дарили средства за възстановяване на дървената пътека в Драгоманското блато, като даренията са в размер на 46 797 лв.

Със събраните средства от Сдружение "Балкани" ще възстановят част от посетителската инфраструктура - 200 метра дървена пътека и метален мост над един от каналите. Новите мостчета ще са с метална основа, която е по-устойчива на атмосферните условия и пожари. Предстои разработване на архитектурен и инженерен проект, съгласуване с местната власт и РИОСВ-София.

Община Драгоман полага усилия да намери финансиране за изграждането на останалата част от туристическите атракции - наблюдателни платформи, вишки за наблюдения и т.н.

Всеки, който иска да подкрепи възстановяването на достъпа до Драгоманското блато, може да направи дарение по един от следните начини:

  • - Чрез SMS с текст DMS DRAGOMAN на кратък номер 17 777
  • - В Платформата.бг
  • - Чрез E-Pay и PayPal
  • - По банков път:
    • o Сметка в BGN: BG91UBBS78201031280110
    • o Сметка в EUR: BG35UBBS78201431280115
    • o BIC: UBBSBGSF
Искат Драгоманското блато да стане защитена местност

Искат Драгоманското блато да стане защитена местност

За да се въведат ясни режими за опазване на редките и застрашени видове