Проектът за добив на газ в Добрич ще е по конвенционална технология, която е безопасна за хората и за животните. Това уверяват от фирмата, която възнамерява да добива шистов газ в Добрич - "Русгеоком БГ" в позиция, разпространена до медиите.

В съобщението се казва, че проектът е за конвенционална технология от находище "Спасово" в блок "Добрич" и няма да се прилага методът на хидравлично разкъсване (т.нар. "фракинг").

Нов протест заради намерението за добив на газ в Добруджа

Нов протест заради намерението за добив на газ в Добруджа

Протестиращите се събраха пред сградата на РИОСВ-Варна

Водните сондажи в района се правят по същата техника и технология, която компанията ще използва. Прокарването на сондажи за природен газ, нефт и вода не предизвиква земетресения, уверяват от компанията.

Сред изтъкнатите от фирмата ползи от реализацията на проекта са по-ниски цени на газа и разкриване на работни места. От "Русгеоком БГ" уверяват, че 50% от таксата по концесионния договор ще отива директно в бюджета на общината.

"Бихме искали да уверим българското общество, че действията на компанията са били и ще бъдат изпълнявани в съответствие с българското законодателство, високите професионални стандарти, в интерес на развитието и просперитета на българската енергетика. От "Русгеоком БГ" уважаваме и разбираме притесненията на местното население. Отворени сме да отговорим на всички въпроси и да опровергаем притесненията", посочват още от "Русгеоком БГ".

Припомняме, от средата на октомври се провеждат обществени обсъждания по доклада за оценката върху околната среда. От компанията обясняват на хората какво ще се случва и дали има опасност за тях, като ги "успокояват", че щели да ползват най-много два опасни химикала.

Срещите за добиването на природен газ в Добруджа продължават

Срещите за добиването на природен газ в Добруджа продължават

Министерството на енергетиката помири зърнепроизводителите и инвеститора

Хората обаче са недоволни и не искат компанията да започва добив на газ. Те се притесняват от замърсяване на подземните води, които са единственият източник за питейни и битови нужди.

Очаква се до 12 декември от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна да представят становище за инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в Добруджа. Вече е в ход процедурата за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

До средата на декември излизат с ОВОС за добива на газ в Добруджа

До средата на декември излизат с ОВОС за добива на газ в Добруджа

Процедурата вече е в ход

Междувременно от фирмата, която иска да получи 35-годишна концесия уверяват, че добивът на газ няма да има вредно въздействие върху околната среда и водоносните хоризонти. В България от десетилетия се прокарват сондажи и се добива природен газ по този начин и всеки може да види дали има поражения върху природата и хората в районите на действащите газови находища, като такива има и в Добруджа, пишат от компанията.

Инициират местен референдум за добиването на природен газ в Добруджа

Инициират местен референдум за добиването на природен газ в Добруджа

Според местните проектът ще застраши здравето на хората и реколтата

Кандидат-концесионерът информира че при търсенето и проучване в блок "Добрич" са установили газонаситени пластове в две зони от разкрития чрез сондаж Р-1 Рогозина разрез.
След провеждане на допълнителни детайлни изследвания и анализи на газонаситените обекти, резултатите бяха представени пред Министерството на енергетиката.
Обект на инвестиционното предложение е откритото газово находище в пясъчници, които са конвенционален източник на природен газ. От компанията са представили доклад за оценка на въздействието върху околната среда.

"От "Русгеоком БГ" уважаваме и разбираме притесненията на местното население. Отворени сме да отговорим на всички въпроси и да опровергаем притесненията", пише в съобщението, в което се позовават и на тенденцията на кабинета за добив на собствен газ.