Общинската администрация в "Младост" днес е завела дело относно строежа пред бл.70 в "Младост 1", съобщават от местната администрация.

Припомняме, че след изборите там започна подготовка за строеж, който беше осуетен от гражданите.

Делото е заведено заради съмнения за незаконосъобразна реституция на терена за застрояване. То трябва да спре разрешението за строеж до изясняване на собствеността на имота.

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева представи нови скандални разкрития, касаещи застрояването в квартала. В брифинга в сградата на общинската администрация на район "Младост" участваха зам.-кметът арх. Иван Лапатов и общинският съветник Войслав Тодоров.

Проблемите в столичния "Младост" са първия пример за сблъсък на интереси

Проблемите в столичния "Младост" са първия пример за сблъсък на интереси

По-добре да има концентрация в застроената вече територия

Иванчева смята, че промяна в устройствените планове на "Младост" може да бъде решение за спиране на презастрояването. За това са отправени конкретни искания до главния архитект на София.

От общинската администрация в "Младост" уточняват, че по предварителни проверки е установено, че един от съсобствениците на терена до бл. 70 - Николай Красимиров Николаев, е получил разрешение за строеж и в утвърдените с Общия устройствен план граници на парк "Въртопо".

Нарушение на правилата има и на мястото на построена жилищна сграда, въпреки че теренът е предвиден за озеленяване.

И в този случай, и в случая със спорния терен пред блок 70, действащите лица са свързани. И на двете места строителният надзор се извършва от "Инвестиционно консултантска компания". Данните в Търговския регистър показват, че тя е регистрирана на същия адрес като фирма собственик на терена. Проверката показала също, че в друго дружество въпросният Николай Николаев е бил в съдружие със съпругата на арх. Влади Калинов, ръководител Дирекция "Контрол по строителството" към Столична община. Това според администрацията в "Младост" показва потенциален конфликт на интереси в този случай.

Спират строителството в столичния квартал "Младост"

Спират строителството в столичния квартал "Младост"

Според Фандъкова, то е провокация

В Район "Младост" са намерени много пробойни при обявяването на обществените поръчки от предишното ръководство на района, обяви общинският съветник Войслав Тодоров.

От Агенцията за държавна финансова инспекция вчера са връчили 4 акта на бившия кмет на района Петя Авджиева. Те са за сериозни нарушения при провеждане на обществени поръчки и са на обща стойност 40 000 лева.